EL-reform ville give mest til rige

Rød eller blå? Uanset hvilken side regeringen havde valgt at lave en skatteaftale med, så ville det have begunstiget de vellønnede.

Selv om kontanthjælpsmodtagere var blevet mindre ramt, ville en skatteaf­tale mellem regeringen og Enhedslisten også have givet flest penge til de velstillede, viser beregninger fra tænketanken Kraka, skriver Information.

En skatteaftale mellem regeringen og Enhedslisten havde også givet langt flest penge mellem hænderne til de rigeste skatteydere.

Læger, advokater og direktører ville stort set have fået det samme i skattelettelser med de to aftaler.

Det var ikke vores ønske, men deres
Det erkender Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, også, selv om partiet har skældt regeringen ud for at give mest til de rigeste i samfundet.

"Det afgørende for os var, at de rigeste skulle betale deres store skattelettelse. Vi sagde okay til regeringens ønske om at give de rige en skattelettelse. Det var ikke vores ønske - det var deres ønske," siger Frank Aaen.

Rød reform ville give 25 kr. mindre om måneden
Kraka har analyseret regeringens endelige skatteaftale og sammenlignet den med effekterne af den aftaleskitse, som Enhedslisten selv offentliggjorde i kølvandet på forhandlingerne.

De 10 procent af familierne med de laveste indkomster ville skønsmæssigt opleve, at deres rådighedsbeløb faldt med cirka 25 kroner om måneden, hvis aftalen med Enhedslisten var blevet til noget. I skatteaftalen er faldet på 60 kroner om måneden.

Forskel på 0,06 procentpoint
Analysen konkluderer, at gini-koefficienten (der måler uligheden i reformerne, red.) stiger med crika 0,2 procentpoint i Enhedslistens skitse, og med 0,26 procentpoint i den endelige aftale.

En kontanthjælpsmodtager mister således 270 kroner om måneden med skatteaftalen med de borgerlige, sammenlignet med et tab på 40 kroner med den røde aftale.