Heftig debat om unges brug af stoffer

Politiet får kritik efter, at man opfordrede unge til kun at tage de stoffer, de selv har medbragt på Roskilde Festival.

Også misbrugsekspert Henrik Rindom får kritik for at slå til lyd for metoden med råd og vejledning i stedet for et forbud.

På den anden side i lejren står Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt. Hun mener, at disse udtalelser sender et helt forkert signal til de unge.

"Jeg vil gerne have, at vi sender et signal om, at det er farligt at tage stoffer, og det er ulovligt at tage stoffer. Derfor skal man ikke prøve at tage stoffer," siger sundsordføreren, da hun møder Henrik Rindom i en debat på TV 2 NEWS.

Forbud har ikke vist nogen effekt
Men ifølge misbrugseksperten nytter forbudspolitikken intet i kampen mod de unges misbrug af stoffer.

"Nu har vi haft forbudspolitik rigtig længe. Og det har ikke virket. Det er ikke slået igennem. Vi har stadigvæk en om ugen i alderen fra 14 til 26 år, der dør af stoffer," siger Henrik Rindom.

Pusherne skal straffes hårdere
Også på TV 2 Nyhedernes Facebook-side er debatten om de unges brug af stoffer til heftig debat.

"Vil sige, det er naivt at tro, at man kan feje det under gulvtæppet med skræmmehistorier og forbud," skriver en bruger.

En anden Facebook-bruger spørger:

"Hvorfor kan man ikke både have et forbud og samtidig have bedre rådgivning? Samtidig skal pusherne straffes hårdere. Dør nogen af deres stoffer, er det jo det samme som mord."

Gør de unge ansvarlige
Liselott Brixt er enig i, at der skal rådgivning til. Men der skal også være forbud.

"Det er vigtigt, vi tager de her ting op med vores børn, og gør dem ansvarlige, når de går til fest, fordi det er den eneste måde, du kan stole på dem," siger sundhedsordføreren og tilføjer:

"Men jeg siger ikke, hvis du bliver tilbudt nogle stoffer, så tag lidt af det. Jeg siger, hold dig langt fra det."

Det var en svensk mands død efter en overdosis på Roskilde Festival, der fik politiet og misbrugsekspert Henrik Rindom til at råde festivalgæsterne til at holde sig til stoffer, som de selv har medbragt og dermed undlade at købe stofferne på festivalplads.