Unges misbrug kan skyldes psykisk sygdom

16x9

Når hver 12. dansker i alderen 15 til 24 år har et overforbrug af alkohol eller stoffer, kan forklaringen være, at de lider af en psykisk sygdom.

Ifølge kampagnen "En af os" går mange unge rundt med en psykisk sygdom, som de forsøger at medicinere sig selv for, da det er forbundet med tabu og fordomme at tale om det.

"Fordomme og uvidenhed i forhold til psykisk sygdom har stor betydning for de unges frygt for stempling og udstødelse. Det er problematisk i en alder, hvor man gerne vil være som andre," siger projektleder i "En af os" Johanne Bratbo en pressemeddelelse.

Stoffer kan give tryghed
Psykolog Søren Søberg Hansen fra Videnscenter for Rusmiddelpsykiatri fortæller, at stoffer kan give tryghed og hjælpe en til at overkomme angst, falde i søvn og glemme selvmordstanker.

"I starten kan selvmedicineringen være en nem og hurtig måde at koble af og glemme hverdagens problemer, men langsomt bliver de nødvendige for at klare hverdagen," siger han.

Ifølge ham kan det føre til en værre eller længerevarende psykisk sygdom, hvis hverken stofmisbruget eller den psykiske sygdom behandles.

Man skal søge hjælp
Formålet med "En af os" er at skabe åbenhed og viden om psykiske sygdomme - og at sprede budskabet om, at man skal søge hjælp.

"Det er utrolig vigtigt, at de unge tør være ærlige om deres psykiske problemer, så de kan få den rette professionelle hjælp i behandlingssystemet," siger Bratbo.

Kampagnen skal også føre til, at danskere bliver mindre usikre, nervøse, forbeholdne og afstandtagende - og i stedet åbne og imødekommende over for disse personer.

Det er en undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning, der slår fast, at hver 12. dansker i alderen 15 til 24 år har et overforbrug af alkohol og stoffer.

Ifølge undersøgelsen har mellem 25.000 og 30.000 unge et "direkte interventionskrævende" stofmisbrug, mens 32.000 unge har et behandlingskrævende alkoholmisbrug.