Mange patienter på venteliste dør

16x9
Operation Foto:

Patienterne venter meget længe på et nyt hjerte, en lever eller nye lunger, fordi der er stor mangel på organdonorer.

Nye tal viser, at manglen er så stor, at der næsten dør én patient om ugen, mens de står på venteliste til et nyt organ, skriver DR Nyheder.

Tal fra Scaniatransplant, der samler alle data om organtransplantationer i Danmark, viser, at der næsten dør 50 patienter om året, som står på venteliste til et nyt organ.

Det er langt flere end i de andre skandinaviske lande, og det er under al kritik, mener Transplantationsgruppen, der en sammenslutning af de patientforeninger, der varetager interesser for mennesker, der har fået eller venter på et nyt organ.

"Det er ikke godt nok. Det gælder jo altså om, at vi får transplanteret folk ­ inden de dør, og derfor skal vi have mere gang i transplantationerne i Danmark," siger formanden for Transplantationsgruppen, Jan Rishave til DR Nyheder.

Behov for flere organdonationer
Lige nu står omkring 500 på venteliste, men for at flere kan få et nyt organ, kræver det, at flere er villige til at donere deres organer.

"Det er ikke særlig moderne for øjeblikket at spørge, hvad man kan gøre for samfundet eller almenheden, man spørger mere, hvad kan samfundet gøre for mig. Jeg tror det er den ånd, der er forklaringen på, at folk ikke er særligt villige til at give organer," siger Daniel Steinbrüchel, professor og kirurgisk ansvarlig for lungetransplantations­programmet i Danmark, til DR Nyheder.