Briter overvejer forhold til EU

16x9
David Cameron Foto:

Den britiske premierminister vil genforhandle forholdet til EU og sende resultatet til folkeafstemning.

Storbritannien skal forsøge at genforhandle landets betingelser i EU inden en folkeafstemning, der skal afgøre, om briterne er tilfredse.

Det siger udenrigsminister William Hague til BBC.

"Det, vi ønsker, er et bedre forhold til Europa," siger han.

Det er premierminister David Cameron som har åbnet for en folkeafstemning om det britiske EU-medlemskab.

Han skriver i en kommentar i avisen Sunday Telegraph, at han vil støtte en folkeafstemning, når man har genforhandlet Storbritanniens rolle i det europæiske samarbejde.

"For mig kan de to ord "Europa" og "folkeafstemning" godt fungere sammen," skriver han.

Cameron er hårdt presset fra euroskeptikerne i sit eget Konservative Parti til at fratage EU-Kommissionen indflydelse i britiske anliggender.

Cameron siger, at han går ind for en "anderledes, mere fleksibel og mindre besværlig stilling for Storbritannien inden for EU".

Han siger, at det ikke er et spørgsmål om udtræden eller ej af EU, som skal afgøres ved en folkeafstemning, men om man er tilfreds med relationerne mellem Storbritannien og EU.

Udenrigsminister Hague siger til BBC, at briterne må tage bestik af de skridt til en tættere union, som euro-landene er i gang med.

Han mener, det vil være et kraftfuldt argument for en folkeafstemning, hvis EU bevæger sig mod mere integration.

"Der er alt for meget indblanding, alt for meget bureaukrati, alt for mange beslutninger, der træffes på det europæiske niveau. Det er det, som vi ønsker at ændre," siger han.

Spørgsmålet kan splitte den britiske koalitionsregering. Koalitionspartneren, De Liberale Demokrater, er stærke tilhængere af EU.