Reform freder ledige fleksjobbere

Arbejdsløse, der er godkendt til fleksjob, vil også fremover kunne få den såkaldte ledighedsydelse i ubegrænset tid. Det fastslår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), efter at regeringen lørdag blev enig med Venstre, Konservative og Liberal Alliance om en reform af ordningen.

"Der kommer ikke en varighedsbegrænsning på ledighedsydelse. Det er aftalepartierne enige om," fastslår Mette Frederiksen.

"Det betyder, at hvis man bliver afskediget som fleksjobber, så kan man være på ledighedsydelse, til man finder et nyt job," siger Mette Frederiksen.

I det oprindelige udspil til reform var der ellers lagt op til, at ledige fleksjobbere kun skulle kunne få ledighedsydelse i to år. Det vakte bekymring, da omkring 16.000 personer i dag er visiteret til fleksjob uden at kunne få arbejde.

Men forslaget om varighedsbegrænsning er altså pillet ud. Ledighedsydelsen bliver 89 procent af dagpengene, det vil sige omkring 15.200 kroner om måneden.

Fleksjobordningen er vokset støt, siden den blev indført i 1998. I 2010 var der cirka 67.000 fuldtidspersoner i fleksjobordningen - det vil sige enten i et fleksjob eller på ledighedsydelse. Det er 27.500 flere end ventet.

Derfor mener Mette Frederiksen, at det er helt nødvendigt at ændre ordningen. Ellers vil der simpelthen ikke være råd til den i fremtiden. Derfor har forligspartierne besluttet, at tilskuddene til folk i fleksjob skal sættes ned.

Det vil især kunne mærkes af højtlønnede, der arbejder få timer, mens lavtlønnede, som for eksempel en kasseassistent, ikke vil få særlig stor nedgang i sin indkomst.

"Nu målretter vi ordningen mod dem med få arbejdstimer og med den laveste løn, og det synes jeg er en rimelig profil," siger Mette Frederiksen.

For folk, der allerede er i fleksjob, bliver der ingen ændringer med mindre de skifter job.