Bedstemor svømmer fra Cuba til USA

16x9

Langdistancesvømmeren vil krydse farvand mellem Cuba og USA på ca. 40_50 timer

Den 49-årige bedstemor Penny Palfrey sprang fredag morgen kort efter daggry i vandet ved Hemingway International Yacht Club i Havanna i Cuba og satte kursen mod Key West i Florida.

Den britisk-australske langdistancesvømmer er dermed i gang med et historisk forsøg på at krydse det hajfyldte farvand mellem Cuba og USA uden hjælpemidler og som den første uden hajbur.

Svømmeturen på 166 kilometer forventes at tage mellem 40 og 50 timer.

"Jeg er lidt spændt og lidt nervøs," sagde Palfrey til journalister, inden hun sprang i havet.

"Cuba forsvinder i horisonten"
Hun var iført en blå badedragt, grå badehætte og svømmebriller med arme og ben godt smurt ind i solcreme.

"Svømmer stærkt. Gode forhold. Nogle vandmænd, men ikke for mange," skrev Palfreys følgegruppe på Twitter, efter hun havde svømmet knap fire kilometer i den første time af turen.

"Cuba forsvinder i horisonten. Det ser godt ud," lød det senere på Twitter.

29 kilometer på ti timer
Efter ti timer havde hun tilbagelagt omkring knap 29 kilometer. Palfrey håber, at opmærksomheden omkring hendes bedrift vil gavne forholdet mellem det amerikanske og det cubanske folk, lyder det fra det cubanske udenrigsministerium.

"Hvis Palfrey klarer det, vil det være en præstation af en anden verden. Det er meget anderledes at svømme i havet i forhold til den træning, hun har fået i svømmehallen," siger cubanske Rodolfo Flacon, der svømmede sig til en sølvmedalje med OL i Atlanta i 1996.

22-årig svømmede med hajbur
I 1997 tog maratonsvømmeren Susie Maroney vandvejen fra Cuba til Florida i en alder af 22 år, men det var ved hjælp af et hajbur.

To lystyachter, en kajak og en båd er med i Palfreys følgegruppe. Med om bord har de ultralydsudstyr, der skal bruges til at holde hajerne væk.

Penny Palfrey har tidligere svømmet tværs over Gibraltarstrædet mellem Spanien og Marokko på tre timer og tre minutter.