Kommentator: SF'ere graver egen grav dybere

Krisen er langt fra ovre i SF, selvom partiledelsen onsdag aften bankede sine Folketingsmedlemmer på plads, og slog fast, at alle medlemmer af partiet stemmer for den udskældte skatteaftale.

Først lørdag vil Özlem Cekic dog meddele, om hun vil stemme ja eller nej til aftalen, og med den vedblivende usikkerhed er politikerne i øjeblikket i færd med at grave partiets egen gav dybere og dybere, vurderer politisk kommentator Niels Krause-Kjær.

"Partiet er i gang med at gøre sin egen krise værre, fordi man hele tiden har en fantastisk evne til at gøre opmærksom på, hvor kede af forliget, man er. Alle er med til at italesætte eget nederlag," siger han.

"SF'erne ved at lære, hvad det vil sige at sidde i regering. Der er nogle partimedlemmer, som nu snakker om uhørt disciplinering af medlemmerne, men hvad havde i regnet med? Sådan er det at sidde i regering," siger Niels Krause-Kjær.

Som han ser det, har Özlem Cekic to muligheder. Vind - eller forsvind. Altså enten retter hun ind, eller også melder hun sig ud af partiet.

Når partiet sidder til forhandlinger, skal man kunne regne med, at man kan servere et vist antal mandater og stemmer, og hvis de enkelte spørgsmål pludselig bliver op til det enkelte medlem, så mister gruppeformanden, partiledelsen og hele partiet autoritet.

"Der er ikke plads i et regeringsparti til, at enkelte medlemmer kan køre frihjul. Sådan har det ikke været i andre regeringspartier, og sådan kan det heller ikke være i SF. Alle stemmer for de ting, som partiledelsen beslutter," siger Niels Kraus-Kjær.

Lige meget, hvad Cekic beslutter sig for at stemme, så vil den interne uro i partiet fortsætte.

"Der er stor vrede i baglandet og den skal de lære at håndtere. Partiet er i en proces, hvor ledelsen godt ved, hvad det vil sige at sidde i regeringen, men det skal man til at lære ude i partiafdelingerne," siger Krause-Kjær.