Advarer mod udrensningskure

16x9

Udrensningskure med litervis af vand kan være ekstremt farlige

Det store udbud af vandkure, der skal rense kroppen for affaldsstoffer, får nu Fødevarestyrelsen til at reagere: Drik kun to liter vand dagligt.

"Det kan lyde harmløst med anbefaling­erne om at drikke en masse vand. Men vi opfordrer til, at man ikke ukritisk følger de uautoriserede kurråd om vand. De kan gøre mere skade end gavn," siger kontorchef i Fødevarestyr­elsens ernæringskontor, Else Molander.

For meget vand kan give vandforgiftning og i yderste tilfælde være dødeligt.

I øjeblikket tilbydes en række faste- og slankekure, der anbefaler, at man drikker store mængder vand. Der er ingen tvivl om, at vand er sundt, men for meget af den klare væske kan være skadeligt for kroppen. Derfor advarer Fødevarestyrelsen mod kurene, der anbefaler, at man drikker mere end 4-5 liter vand om dagen.

Vandforgiftning kan være dødeligt

Den nyeste forskning anbefaler, at man drikker halvanden liter væske om dagen. Kroppen har i alt brug for cirka to en halv liter væske i døgnet, og da maden cirka tilfører kroppen én liter, skal drikkevarerne forsyne kroppen med resten af væskebehovet. Men for meget vand kan i værste fald være livsfarligt.

"Vandforgiftning er velkendt på medicinske afdelinger og velbeskrevet i den medicinske litteratur. Symptomerne på vandforgiftning kan være svimmelhed og almen utilpashed, og tilstanden kan udvikle sig til livstruende situationer med koma og død. Årsagen er, at der drikkes mere vand uden nok salte, end kroppen kan udskille," siger Bjørn Richelsen, læge og formand for Motions- og Ernæringsrådet.