19.000 piger må undvære HPV-vaccine

Omkring 19.000 unge piger er havnet i en klemme, der kan true deres sundhed.

Regeringen afviser at tilbyde dem en gratis vaccination mod livmorkræft, selv om det er planen, at alle kvinder op til 26 år skal vaccineres i år og næste år.

Pigerne er født i 1993, 94 og 95, og de tilhører dermed de årgange, som tilbage i 2009 fik tilbud om gratis HPV-vaccination. Men de benyttede ikke muligheden, og nu er det tilsyneladende for sent.

Da de har fået tilbuddet en gang tidligere, er de nemlig ikke omfattet af regeringens nye vaccinationsplan. Det møder kritik fra Kræftens Bekæmpelse.

"Det er helt uforståeligt, for de piger vil jo også have gevinst af vaccinationen. Det kommer helt bag på os, at de ikke er omfattet af tilbuddet," siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

370 kvinder rammes hvert år
På baggrund af en vurdering fra Sundhedsstyrelsen har regeringen med 150 millioner kroner på finansloven besluttet, at vaccinationerne skal tilbydes til alle.

Det sker for at forebygge livmorhalskræft, der hvert år rammer knap 370 kvinder i Danmark. Vaccinen kan beskytte mod 70 procent af tilfældene.

Også Lægeforeningen er uforstående over for, hvorfor så mange kvinder skal afholdes fra det nye tilbud.

"Det virker som en form for administrativ logik, som menneskeligt ingen mening giver. Pigerne var meget unge, da de fik tilbuddet, og det er forkert, hvis det nu skal komme dem til skade, at de ikke tog imod det," siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, har to gange spurgt sundhedsminister Astrid Krag (SF), om hun synes, det er rimeligt, at piger, der ikke kom med i første omgang, nu udelukkes.

"Men jeg har ikke fået et konkret svar," siger Liselott Blixt.

Hun vurderer, at især piger fra ressourcesvage hjem rammes, fordi deres forældre ikke var opmærksomme på muligheden.