"Christianitterne er blevet nogle bangebukse"

Den tidligere christianit Kjeld Pries frygter at pusherne ender med at ødelægge fristaden

"Der mangler Christiania simpelthen at tage sig sammen og gøre noget ved det, men de tør ikke. Problemet er, at de er blevet nogle bangebukse. Det har jeg det ikke godt med." Sådan lyder fra den tidligere christianit Kjeld Pries, der frygter, at pushere og rockere ender med at overtager fristaden.

Christianitter, der udtaler sig kritiske om forholdene i Pusher Street, oplever trusler og repressalier. Det fortæller flere nuværende og tidligere christianitter, som TV 2 | NYHEDERNE har været i kontakt med. Det er blot de færreste, der tør sige det til åbent kamera. Kjeld Pries er undtagelsen.

Sagde pusherne imod på et fællesmøde
Han var Christianit i de unge år frem til 1975 og har siden boet i fristaden i længere perioder, og han kommer der stadig som gæst. Han har forsøgt at sige pusherne imod på et fællesmøde, hvor han sagde, at christianitterne skulle træde i karakter over for Pusher Street.

"I perioden derefter oplevede jeg simpelthen repressalier, som vel nærmest svarer til dummebøder. Min brændestak var hældt ud i min havedam, min trailer var kørt ud på landevejen og mine vinduer var sværtet til med maling og forskellige andre sager. Det var helt klart en aktion, der sagde 'pas på, hvad du siger, kammerat'."

Kan stadig mærke truslen
Den tidligere christianit kan stadig mærke den latente trussel og stiller kun op til interviewet på betingelse af, at TV 2 ikke oplyser hans opholdssted.

"Min familie har det sådan, at det må du ikke far." Men Kjeld Pries mener, at det er nødvendigt.

"Vi er nødt til at have det mod, der skal til for at gå op imod sådan den udvikling, som er i øjeblikket. Christiania er ved at blive forrået, fordi Pusher Street markerer tydeligere og tydeligere, at det er dem, der bestemmer. Og de har deres måde at ordne tingene på, og det har intet med Christiania at gøre," fortæller Kjeld Pries.

Han siger, at han tydeligt kan høre, at christianitterne ikke tør sige, hvad de mener:

"De siger en ting til mig, og så siger de noget andet officielt."