For meget motion skader din fertilitet

Mere end fem timers løb, fitness eller spinning om ugen nedsætter chancen for at få børn

Motion er godt, men for meget hård motion gør det sværere for normalvægtige kvinder at blive gravide. Det oplyser TV 2 Nyhederne på baggrund af en stor dansk-amerikansk undersøgelse, der hedder Snartforældre.dk.

Ifølge undersøgelsen bliver normalvægtige kvinders chancer for at blive gravide forringet med 42 procent, hvis kvinderne dyrker mere end fem timers hård motion som f.eks. løb, fitness, aerobic eller spinning om ugen.

"Det har overrasket os, at selv relativt få timers hård motion om ugen nedsætter fertiliteten. Ifølge undersøgelsen er der en klar negativ sammenhæng mellem, hvor lang tid normalvægtige kvinder bruger på hård fysisk aktivitet om ugen, og hvor hurtigt de bliver gravide," siger Ellen M. Mikkelsen, der er seniorforsker ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, til TV 2.

Hun står bag undersøgelsen i samarbejde med Boston University. Hun uddyber:

"Jo flere hårde motionstimer, jo længere tog det generelt at blive gravid."

Stress kan give færre ægløsninger
En af de ledende fertilitetseksperter herhjemme bakker op om undersøgelsens resultater.

"Kvinder med et BMI under 25 kan ikke tåle ret meget motion, mens kraftige piger har gavn af det i forhold til deres fertilitet," siger professor Svend Lindenberg, fra Copenhagen Fertility Center, til TV 2.

Han fortsætter:

"Vi kender ikke den præcise årsag, men i fertilitetsbranchen tror vi forklaringen er, at det giver et højere stressniveau, hvis man bruger over fem timer på f.eks. løb om ugen. Et højere stressniveau giver et lavere antal ægløsninger."

Hård motion er svært at definere
Undersøgelsen definerer ikke, hvad hård motion helt præcis er - og Ellen M. Mikkelsen erkender at, hvad der er hård motion for nogen kvinder, måske ikke får pulsen nævneværdigt op hos andre.

"Man kan ikke fastlægge en bestemt grænse, for det afhænger f.eks. af i hvor god form, kvinden er. Men mange kvinder dyrker f.eks. aerobic hver dag hele ugen eller spinner 2 x 2 timer om ugen, og så er man altså ved at have dyrket for meget motion, hvis man vil være gravid," siger Ellen M. Mikkelsen.

Dyrk ganske almindelig motion
Hun anbefaler samtidig kvinder, det går med et ønske om at blive gravide, ikke pludselig at begynde på en ny, hård sportsgren som f.eks. løb eller spinning.

"Jeg vil anbefale kvinderne at dyrke ganske almindelig motion - og ikke løbe f.eks. et maraton eller et halvmaraton."

Man skal kunne få fat i delle på maven
Hvis man som kvinde er i tvivl om, hvorvidt man dyrker for meget motion, kan man undersøge sit underhudsfedt, siger Svend Lindenberg.

"Man kan nive sig selv i maveskindet, og så skal man gerne kunne få fat i en delle. Hvis man ikke kan det, er man for tynd, og så skal man nok holde igen med motionen. En anden måde er at tage sig selv i dellen på håndryggen. Hvis maveskindet føles på samme måde, så er kvinden også for tynd," siger Svend Lindenberg.

Nogle kvinder løber 50 kilometer om ugen
Han fastslår, at der er en subkultur af kvinder, der dyrker for meget motion og i virkeligheden er topatleter:

"Nogle kvinder løber f.eks. ekstremt meget og kan finde på at løbe flere kilometer hver dag eller 50 kilometer om ugen. Hvis man ønsker at blive gravid, er det blandt andet den type kvinder, som vi anbefaler at gå lidt ned i kadence," siger Svend Lindberg.

Kraftige kvinder skal dyrke motion
For kvinder med et BMI over 25 er der dog ingen undskyldning for ikke at dyrke motion, for overvægtige kvinder bliver - i modsætning til normalvægtige kvinder - hurtigere gravide, hvis de dyrker moderat eller hård motion:

"Det gælder uanset om det er få eller mange timer om ugen," siger Ellen M. Mikkelsen

Det er første gang, at man har undersøgt sammenhængen mellem livsstil og fertilitet, allerede inden kvinderne blev gravide.

I alt 3.628 danske kvinder, der forsøgte at blive gravide, deltog i et online spørgeskema om motionsvaner og andre livsstilsspørgsmål hver anden måned, indtil de opnåede graviditet eller i op til et år.