Zornig: Jeg sagde heller ikke fra - tværtimod

16x9

Formanden for Børnerådet føler med døtre i incestsag. Som barn blev hun selv misbrugt af sin stedfar

I Rønne på Bornholm sidder en 57-årig adoptivfar og en 40-årig mor i disse dage på anklagebænken for at have sexmisbrugt deres to døtre gennem en årrække.

Under tirsdagens forhør sagde faren bl.a. at døtrene, som ifølge anklagerne var seks og syv år, da overgreben startede, selv ønskede at have sex med forældrene.

Formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen er ikke overrasket over sagens grusomme detaljer. Hun er selv blevet misbrugt som barn, hvilket bl.a. er blevet beskrevet i DR dokumentaren "Min barndom i Helvede".

Kunne have valgt at sove et andet sted
Og netop hendes egen aktive deltagelse, er det, som hun sidenhen har haft allersværest ved at komme over.

"Jeg sagde ikke fra overfor min stedfar. Nærmest tværtimod. Jeg gjorde ikke noget for at undgå det. Jeg kunne have valgt at sove et andet sted. Jeg kunne have signaleret, at jeg ikke ville. Det gjorde jeg ikke. For det var en måde at få den opmærksomhed og omsorg, som jeg ellers ikke fik. Det er noget af det, der har været allersværest for mig at erkende og lære at leve med," siger Lisbeth Zornig Andersen til tv2.dk.

Det er vigtigt for hende at understrege, at børn ikke skal føle skyld, selvom de selv har deltaget aktivt.

"Når forældrene siger, at børnene selv ville, bliver det dobbelt så svært for børnene at blive helet. Selvom man som barn selv har inviteret, skal man huske, at det stadig er en krænkelse fra de voksnes side. Nærhed og sex må aldrig forveksles."

Hvis mor havde været ædru
Ifølge Lisbeth Zornig Andersen er der især én ting, der ofte karakteriserer familier med incest. Brugen af rusmidler, som gør, at man ikke længere har styr på normerne og hvad der er rigtigt og forkert.

"Det var også tilfældet i min familie. Rusmidler, som førte til en normløshed, hvor man generelt er krænkende overfor hinanden og sig selv.

"Hvis min mor havde været ædru, tror jeg ikke, hun have accepteret overgrebene mod mig. Voksne gør de mest uforståelige ting, når de er fulde og ikke har normerne med sig hjemmefra."

Ofrer børnene for parforholdet
Nøglen til at løse problemerne ligger i kvinderne, mener Lisbeth Zornig Andersen, hvis egen mor kendte til stedfaderens sexmisbrug af hende.

"Min mor blev malet op i et hjørne i et afhængihedsforhold, hvor hun levede med, hvad der blev hende budt; daglige tæsk og ydmygelser. Hun følte, at de mænd elskede hende, når de hidsede sig op.De kvinder ofrer deres børn for parforholdet. Det er de kvinder, vi skal nå," siger Lisbeth Zornig, som for nylig mødte en ung kvinde, hvis mand var blevet dømt for incest.

Kvinden fik at vide, at hendes børn ville blive tvangsfjernet, hvis hun flyttede sammen med manden igen, når han kom ud af fængslet. Alligevel valgte hun manden.

"Men hvis kvinderne får tilbudt behandling og støtte 24 timer i døgnet, er der gode chancer for, at man kommer ud og får et ordentligt liv bagefter."

Kvinder kan også krænke
Lisbeth Zornig Andersen understreger, at kvinder i lige så høj grad kan krænke deres børn, som mænd.

"Vi bliver så overraskede, hver gang en kvinde er involveret. Det virker så usandsynligt og uforståeligt. Og netop derfor er det mere tabubelagt og der er mange af den slags sager, der ikke kommer frem," siger hun.

Det er især kvinders krænkelser af drengebørn, som er ektremt tabubelagt. Ifølge Lisbeth Zorning bl.a. fordi drengene føler sig dobbelt skamfulde.

"Den ene ting er, hvad de voksne gør mod ens krop. Den anden ting er, at ens krop reagerer mod ens vilje. Nogle voksne tror, at det er i orden, når børnene viser lyst. Men det er jo fundstændig forkert, uanset hvad."

Kropsangst eller overseksualiseret
Blandt tegnene på, at man har været udsat for seksuelle overgreb er bl.a. at man er ekstrem kropsangst, angst for at berøring og for at vise sin krop. Eller modsat: at man er overseksualiseret og overskrider andres grænser.

Lisbeth Zornig Andersens erfaringer siger, at man skal være ekstra opmærksom på, at seksuelle overgreb kan foregå, hvis familien er præget af vold, hånlig adfærd, vanrøgt eller rusmiddelmisbrug. Eller hvis forældrene selv har haft en dårlig barndom og muligvis selv har været udsat for misbrug.

"Jeg undrer mig ikke over, at man kan komme dertil. Men jeg undrer mig over, at omgivelserne ikke lægger mærke til det," siger hun.

Klik i linkboksen til højre og læs Socialstyrelsens vejledning om tegn på seksuelle overgreb mod børn.