Libanons hær dræber to i flygtningelejr

"Det kan ende med at gå helt galt," fortæller en dansk_palæstineser fra flygtningelejren

To palæstinensere blev i går dræbt af den libanesiske hær i flygtningelejren Beddawi i det nordlige Libanon.

"Det er en frygtelig situation. Det kan ende med at gå helt galt," fortæller Mohamad Barakeh fra flygtningelejren Beddawi. Han har dansk statsborgerskab, men valgte for tre år siden at flytte tilbage til Libanon efter mere end 25 år i Danmark.

"Det er ikke kun i flygtningelejren Beddawi, at palæstinenserne er ved at få nok af den libanesiske undertrykkelse. Også i flygtningelejren Ain el-Hilweh i Sydlibanon har unge palæstinensere i frustration angrebet hæren," siger Mohamad Barakeh i telefonen til nyhederne.tv2.dk.

Flygtningelejrene i Libanon blev oprettet i 1948, efter palæstinenser var blevet fordrevet fra Palæstina af israelerne. Siden har lejrene udviklet sig til meget tætbefolkede byer omringet af den libanesiske hær, der kontrollere alle der skal ind og ud.

"Det er ligesom at være i et åbent fængsel, og palæstinenserne bliver behandlet som andenrangs mennesker af det officielle Libanon," forklarer Mohamad Barakiri.

Mor slået ned af soldater
Han fortæller at den nuværende konflikt blev udløst, da libanesiske soldater jagtede en ung palæstinenser på knallert i Beddawi, da de mente hans papirer ikke var i orden. Det viste sig, at det var de. Men soldaternes behandling af drengen, fik hans mor til at skælde kraftigt ud op dem. Da soldaterne slog hende i ansigtet, blev det for meget for de unge palæstinensere, der uden gik løs på soldaterne. De begyndte at skyde løs og en palæstinensisk dreng blev dræbt.

Da han i går skulle begraves, kom det så til nye sammenstød. På grund af den store befolkningstæthed i Beddawi er der ikke mere plads på den lille kirkegård i byen. Familien ønskede så at begrave ham nær den tidligere flygtningelejr Nahr el-Bared, som i 2007 blev jævnet med jorden af den libanesiske hær.

"Da soldaterne standsede begravelsesoptoget gik unge palæstinensiske drenge løs på soldaterne og satte ild til deres køretøjer. De flygtede, men kom tilbage med forstærkning og begyndte at skyde. To blev dræbt og over 70 såret. Mange er hårdt såret og jeg frygter flere vil dø," fortæller Mohamad Barakeh, der arbejder som akupunktør.

Ifølge den libanesiske hær, blev der åbnet ild, da en kontrolpost blev angrebet. Hæren brugte tåregas og gummikugler, inden de begyndte at skyde med skarpt. Tre soldater blev såret af sten og benzinbomber.