Mordet på Racheed Lawal

16x9

I 1996 blev bokse-ren Racheed Lawal dræbt i Århus.

Den tidligere europamester i professionel boksning, Racheed Lawal, blev knivdræbt ved diskotek David Crockett 24. november 1996. Her afviste Lawal, der var dørmand, fem palæstinensere, fordi flere af dem gik med kondisko.

De fem havde taget turen fra Odense for at gå i byen på David Crockett.

Pludselig fór en af de fem frem mod den tidligere europamester og huggede en kniv i brystet på Lawal, der slog afværgende ud mod gerningsmanden og løb nogle skridt hen ad gaden efter gruppen, der forsvandt i løb i retning mod rådhuset.

Racheed Lawal vendte tilbage til diskoteket. Først her blev det klart, at han var alvorligt såret. En ambulance blev tilkaldt, og Lawal blev kørt til Århus Kommunehospital, hvor han døde en times tid senere

To mistænkte blev anholdt samme nat, tre andre blev anholdt i Odense dagen efter.

De fem palæstinenserne, der alle var bosat i Odense, blev fældet af en lånt BMW, der holdt tæt ved diskoteket i Frederiksgade i Århus.

Da de flygtede, forsøgte to at komme ind i bilen, men kunne ikke få dørene åbnet og forsvandt. Bilens ejer i Odense fortalte, hvem han havde lånt bilen til.

12 år og udvist for altid
I oktober 1997 blev den dengang 22-årige Ahmad Abdullah Abou-Chaker idømt 12 års fængsel og efterfølgende udvisning af Danamrk for bestandig.

Abou-Chaker er palæstinenser og opvokset i Libanon, hvorfra han sammen med sin mor og flere søskende flygtede og kom til Danmark i 1989. To dage før han begik drabetpå Lawal, havde han fået permanent opholdstilladelse her i landet.

Dommen første til voldsomme skyderier foran retsbygningen i Århus. Kun ved tilfældighedernes spil blev ingen dræbt, da grupper af palæstinensere og Lawal-sympatisører - flere af dem hætteklædte - stødte sammen omkring forretnings- og kontorbygningen, Arosgaarden på Åboulevarden, hvor også Vestre Landsret har til huse.

En håndfuld uniformerede betjente trak på et tidspunkt pistolerne og skød varselsskud i et forsøg på at splitte grupperne. Kampene fortsatte umiddelbart efter med nye skudvekslinger langs Åboulevarden.

I TV 2-dokumentaren 'Den dobbelte straf', der blev sendt 1. februar 2005, sagde den fængslede Abou-Chaker, at den eneste fremtid, han så for sig i Libanon, var som kriger i en milits i kamp mod Israel og USA.

"Mit ønske er at dø som martyr, forstår du," sagde han blandt andet i udsendelsen. Siden blev han udvist.