Hammershus restaureres for 92 mio.

A.P. Møllers Fond står bag donationen

Hammershus er et af Danmarks mest besøgte bygningsværker, og nu får kulturskatten en ansigtsløftning.

A.P. Møller og Hustru Chastine Møllers Fond giver 92,5 millioner kroner til restaurering af den bornholmske ruin og opførelse af et besøgscenter ved klippen.

Miljøminister Ida Auken (SF) ser frem til den store restaurering.

"Det er en fantastisk mulighed for Bornholm," siger hun i en pressemeddelelse.

"Øens absolut største seværdighed får en saltvandsindsprøjtning, der vil gøre den til en langt større oplevelse for turister fra hele verden," fortsætter hun.

Naturstyrelse: "Restaurering nødvendig"
Naturstyrelsen, der står for restaureringen, får cirka 28 millioner kroner af beløbet til at istandsætte den historiske ruin.

"En restaurering er påtrængende nødvendig, og vi kan nu sikre bygningsværket og tilmed skabe enestående rammer for formidlingen," siger direktør i Naturstyrelsen Niels Christensen.

Han glæder sig over den flotte gave, som han mener, går til et vigtigt område.

"Hammershus og hele området er et af Naturstyrelsens vigtigste. Denne gave vil give os mulighed for at sætte endnu mere kraft på stedets historiske vingesus," siger han.

Borgmester: Fremstød for øen
Sammen med restaureringen skal det kommende besøgscenter være med til at udbygge formidlingen af Hammershus' historie i mere moderne rammer.

Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), ser frem til at forbedre øens turistattraktion nummer ét.

"Hammershus har en drabelig og fascinerende fortid og er noget helt særligt for bornholmerne, og det glæder mig, at vi nu kan opgradere formidlingen af de mange fantastiske historier, der knytter sig til borgen," siger hun.

Arbejdet går i gang med det samme, men det vides endnu ikke, hvornår formidlingscentret vil stå færdigt.