Asylansøgere skal kunne arbejde

16x9

Regeringen vil give asylansøgere mulighed for at arbejde og bo uden for asylcentrene, hvis de har opholdt sig i mere end seks måneder i Danmark og medvirker til at behandle asylsagen og accepterer, at skulle rejse ud af landet ved afslag om asyl. Det oplyser justitsminister Morten Bødskov (S).

Regeringen har i dag fremlagt sin længe ventede plan for at få afviste asylsøgere, der ikke kan sendes hjem, ud af asylcentrene. Men planen dækker kun en meget lille gruppe asylsøgere, og den vil derfor være svær at sluge for Enhedslisten, mener eksperter.

Regeringen forsøger at opfylde sit valgløfte om at afviste asylsøgere ikke skal visne hen i landets asylcentre, når det er umuligt at sende dem til deres hjemlande.

Men regeringens plan gælder kun asylsøgere fra lande, hvortil der er et såkaldt udsendelsesstop. Det er p.t. kun Syrien. De iranske asylsøgere som senest har sultestrejket for at komme ud af centrene er ikke omfattet.

De afviste asylsøgere kommer kun ud af centrene, hvis de skriver under på, at de vil rejse hjem, når det er muligt. Dette krav kan dog afviges for visse udsatte børnefamilier.