VIDEO: Her falder højhuse til jorden

Se, hvordan det ser ud, når to højhuse på 37 og 42 meter falder sammen

Alt gik som det skulle, da de to højhuse Agerkær og Ruskær i Rødovre for kort tid siden blev sprængt i stykker og faldt sammen i en stor bunke af murbrokker og beton.

Klokken 12.02 lød det første brag, og den 12 etager høje Ruskær foldede sig pænt sammen og lagde sig ned. Så pænt, som 13.000 ton beton nu kan folde sig sammen.

Politiet havde på forhånd bedt folk om at holde sig hjemme og se begiveheden på tv. Alligevel var tusindvis af mennesker mødt frem for at se med. Det var første gang nogensinde, at en stor beboelsesejendom blev jævnet med jorden ved hjælp af sprængstof.

De mange mennesker kunne dog ikke komme inden for en sikkerhedszone på knap 200 meter, som var blevet finkæmmet af hunde for at sikre, at ingen mennesker eller store dyr var i fare.

Bunkerne af beton og murbro ligger nu i en højde af 15-20 meter.

Der opstod som ventet en meget stor støvsky, da bygningerne faldt sammen. Støvskyen er ugiftet, men den drev i retning af flere tusinde mennesker, der var samlet på en vejbro i nærheden. Skyen lagde sig dog hurtigt igen.

Husene var blevet ubeboelige
Højhusene var ubeboelige på grund af risiko for sammenstyrtning, og de var alt for dyre at renovere. Prisen for en renovering ville blive mellem 300 og 400 millioner kroner.

Derfor var der ingen vej uden om at sprænge højhusene væk, konkluderede AAB, der ejede husene.

Husene er bygget i midten af 1950'erne, men efter et halvt århundrede som hjem for skiftende familier, begyndte husene at vise tegn på bygningsskader i betonen.

I 2005 blev sikkerheden i bygningerne kritiseret, og en nytårsdag i 2007 blev husene evakueret af frygt for, at de skulle blæse omkuld.

Få måneder senere besluttede AAB, der nu ejer murbrokkerne, at husene skulle rives ned.