CIA afværger terror-plan mod fly

Et plot udtænkt af al-Qaeda om et bombeangreb mod et passagerfly er blevet afværget af den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Det skriver nyhedsbureauet AFP, der citerer unavngivne amerikanske embedsmænd.

CIA har samtidig beslaglagt det sprængstof, som skulle anvendes til angrebet.

"Udstyret skulle anvendes af en selvmordsbomber om bord på et fly," siger en embedsmand.

Der foreligger ingen oplysninger om, i hvilket land udstyret er beslaglagt, eller hvilket fly sprængladningen var tiltænkt.

Ifølge AFP skulle bombemanden sandsynligvis udføre angrebet på et fly med USA som destination.

Plottet, som blev afsløret tæt på et-årsdagen for drabet på Osama bin Laden, involverer en sofistikeret version af det udstyr, som fejlede, da det skulle detonere på et fly over Detroit i 2009.

Forsøgte at skjule bombe i underbukser
Her forsøgte nigerianeren Farouk Abdulmutallab at skjule en bombe med 80 gram kraftigt sprængstof i sine underbukser om bord på flyet. Men udløseren fungerede ikke, og han blev overmandet af en hollandsk passager.

CIA forpurrede den seneste plan "tidligt i processen" i samarbejde med udenlandske efterretningstjenester, ifølge embedsmanden.

Angiveligt var bomben metalfri, og det føderale politi, FBI, undersøger nu, om bomben kunne passere en lufthavns sikkerhedskontrol.

Den kommende bombemand havde fået at vide, at han skulle købe en billet til et valgfrit fly og selv bestemme tidspunktet for angrebet. Der er ingen meldinger om, hvad der er sket med manden.

Fra amerikansk side understreges det, at ingen fly var i fare. USA's præsident, Barack Obama, er "blevet forsikret om, at anordningen ikke var nogen trussel mod offentligheden". Det oplyser Det Hvide Hus.

Obama, som allerede blev informeret om plottet i april, har alligevel bedt efterretningsvæsnet om "at tage alle nødvendige skridt for at dæmme op for denne type angreb".

"Denne hændelse viser, at dette land fortsat skal være på vagt over for de, som forsøger at angribe USA," siger den amerikanske forsvarsminister, Leon Panetta, ifølge nyhedsbureauet dpa.