Retslægerådet: Ekrem kan være død af iltmangel

Landets øverste lægefaglige myndighed, Retslægerådet, siger nu, at Ekrem Sahin, der døde, efter at han blev lagt i benlås i Kolding Arrest 14. januar 2011, kan være død af iltmangel.

Det er den modsatte konklusion af den statsobducenten for Fyn kom frem til sidste år. Her mente man, at den 23-årige mand sandsynligvis var død af sin egen ophidselse, hvilket betød, at der ikke blev rejst tiltale mod de syv implicerede fængselsbetjente.

"Sagen bør afgøres i retten"
Med den nye konklusion fra Retslægerådet mener fremtrædende eksperter, at sagen bør afgøres i retten.

"Retslægerådet siger, at han må være død af iltmangel. Og hvad betyder det? Det kan betyde, at vi kan få åbnet for sagen igen, og der kan føres retssag og føres vidneafhøring, og vi endegyldigt kan sige, at hvis man fastholder nogen i bugleje, dør de," siger professor gennem tyve år og tidligere klinikchef på Rigshospitalet Lars Heslet.

Regeringen må ændre praksis
Tidligere overlæge fra Hvidovre Hospital Hanns Reich er enig:

"Retslægerådet konkluderer det, som en række kritikere allerede har udtalt sig om, netop at dødsfaldet formentlig skyldes iltmangel. Det betyder, at man endnu en gang må gøre justitsvæsenet opmærksom på, at det er farligt at fastholde folk på maven," siger han.

Chefanklager Claus Henrik Larsen fra Sydøstjyllands Politi siger, at de nu har bedt Retslægerådet om yderligere oplysninger i sagen.