Seks Reumertpriser til Det Kongelige Teater

Bikubens Hæderspris på 300.000 kroner tilfalder koreografen Tim Rushton da Reumertpriserne blev uddelt

Det Kongelige Teater vandt seks priser, da årets Reumert blev uddelt for 14. gang søndag aften.

Blandt andet vandt forestillingen "Mågen" fra teatret prisen for årets forestilling.

- Livet er endnu kortere, end vi troede. Tiden løb i hvert fald af sted med de mange russiske skæbner, som led, spiste middagsmad og elskede de forkerte. Imponerende, konsekvent og overraskende, lyder de rosende ord fra priskomitéen.

Prisen for årets kvindelige hovedrolle tilfaldt på samme måde Det Kongelige Teater og skuespilleren Kirsten Olesen hendes rolle i "Gengangere", mens Elisa Kragerup blev Årets Instruktør for andet år i træk.

Hun vandt for at iscenesætte forestillingerne "Det gode menneske fra Sezuan" og "Sonetter" på Det Kongelige Teater.

- Originalitet. Det er blevet kodeordet for Elisa Kragerups vildtvoksende talent som instruktør. Denne sæson har hun gjort Brecht dirrende aktuel og har dramatiseret Shakespeares Sonetter, så han selv ville have fået stådreng, lyder det fra komitéen.

Også priserne for årets danser, årets sanger og for den bedste opera gik til Det Kongelige Teater, mens prisen for årets mandlige hovedrolle tilfaldt Jens Albinus for hans indsats i "Jeppe på bjerget" opført på Aarhus Teater.

Den prestigefyldte Bikubens Hæderspris på 300.000 kroner gik til den britiske koreograf Tim Rushton.

- Årets hædersprismodtager gemmer sig inde i en lille krop. Men personen i denne krop skaber overvældende kunst for andre kroppe:

- Dans, der udfolder sig større og vildere, friere og frækkere - og smukkere - end nogen havde kunnet forestille sig, sagde direktør for Bikubenfonden Søren Kaare-Andersen i sin tale til Tim Rushton.

Han har fire gange modtaget en Reumert-pris for Årets Bedste Danseforestilling og i alt været nomineret til en Reumert-pris ni gange.

Uddelingen fandt sted i Operaen på Holmen i København, hvor kronprins Frederik og hustruen Mary var blandt gæsterne. Priserne går til skuespillere, sangere, dansere, dramatikere, koreografer og producenter.

/ritzau/