Hjerteforeningen skræmmer danskere

En af Danmarks største patientforeninger, Hjerteforeningen, møder nu skarp kritik fra flere sider, efter de søndag meddelte, at 30.000 danskere vil dø indenfor en tiårig periode, hvis ikke yderligere 900.000 danskere begynder at tage kolesterolsænkende medicin.

Men det budskab bliver nu udfordret af en række eksperter, der sætter store spørgsmålstegn ved lødigheden af Hjerteforeningens videnskablige grundlag i rapporten, som er udarbejdet af Børge Nordestgaard, der er proffessor ved Herlev Hospital.

Jens Søndergaard, Speciallæge i lægemidler og professor ved SDU har gennemgået rapporten for TV 2|NYHEDERNE, og han har fundet i alt 11 kritikpunkter.

Ifølge Jens Søndergaard er der blevet brugt forkerte målemetoder, og desuden er antallet af rygere i rapporten over dobbelt så højt som i Danmarks befolkning generelt.

"Alt i alt er det noget makværk. Man kan sige at selve præmissen ikke holder på den måde, de har anvendt redskabet, og de har ikke taget ricici og en lang række andre problemer med medicinen med i den her rapport," siger Jens Søndergaard.

Han bakkes op af Niels Heebøll-Nielsen, der er afdelingslæge på Institut for Rationel Farmakoterapi.

"For mig er rapporten ugennemskuelig - og jeg mener ikke man kan stole på resultaterne," lyder det fra Niels Heebøll-Nielsen.

Men kritikken preller af på Børge Nordestgaard, der står bag rapporten.

"Det er dem, der har meget stor risiko, der skal behandles. Men desværre. Dem er der rigtig mange af i Danmark. Det kan man selvfølgelig godt synes er forfærdeligt og stikke hovedet i busken. Men det gør jeg ikke. Jeg har bare målt, at der er så mange, der er. Jeg beklager, at så mange er der. Det er der," slår Børge Nordestgaard fast.