Sådan undgår du madspild

Hvert år smider danskerne madvarer ud til en værdi af 16 milliarder kroner. Kan vi undgå det, kan en gennemsnitsfamilie spare omkring 10.000 kr. om året på madindkøb.

Og det behøver slet ikke at være så svært at undgå madspild. Foreningen Stop Spild Af Mad har en lang række råd til, hvad du kan gøre.

Generelle råd
- Skab et bedre overblik over, hvad du spiser, ved at lave en madplan.

- Skær altid emballagen op for at få de sidste madrester ud.

- Opbevar maden rigtigt. De ældste fødevarer skal stå forrest i køleskabet.

Når du køber ind
- Væn dig til at gennemtænke dine indkøb og behov, INDEN du køber ind. Så undgår du impulsindkøbte madvarer, du ikke når at få brugt.

- Køb kun dét, du har brug for, og brug dét, du har købt.

- Hav altid en indkøbsseddel med, når du køber ind, og planlæg dine indkøb hjemmefra.

- Køb ind med hovedet og ikke med maven.

- Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne: Vær sikker på, at du får brugt og spist al maden.

- Når du alligevel skal bruge og spise maden samme dag, kan du altid købe de fødevarer, der er tættest på udløbsdatoen.

Når du laver maden
- Gennemtænk, hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser. Tænk over, om du ALTID laver for meget spaghetti, ris og kartofler, osv. Og lav så mindre.

- Tænk over portionsstørrelser, inden du laver mad.

- Har du købt for store mængder kød, brød, osv., kan du altid dele maden op i portionsstørrelser og fryse den ned.

- Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Hold styr på madresterne i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold.

- Lav mad til flere dage. En hovedret kan blive til en forret dagen efter. Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter.