"Amina" vil ikke ødelægge familiens ære

Lov om tvangsægteskaber blev skærpet for fire år siden. Der er ikke faldet en eneste dom

Krisecentrene bliver hvert år kontaktet af hundredvis af kvinder, der er ved at blive tvunget ind i ægteskab. Alligevel er der ikke faldet en eneste dom i de fire år loven har været skærpet, når det gælder tvangsægteskaber.

"Amina" på 17 år bor i dag i en lejlighed et sted i Danmark. Af hensyn til sin egen sikkerhed, ønsker hun at være anonym. Sidste år blev hun forlovet med en mand hun ikke kendte.

"Jeg var helt i chok. Jeg kunne ikke rigtig sige nej til min familie. Jeg ville ikke ødelægge deres ære," fortæller "Amina".

Hun valgte at flygte fra sin familie og det forestående bryllup med den forlovede hendes familie havde valgt. Hun fik hjælp på et krisecenter, men hun har ikke talt med politiet.

"Der er stadig mange ting, man skal gå og tænke på, men jeg har fået det bedre. Jeg ønsker jo bare, at min familie skal lade mig være i fred, men hvis de bliver ved med at gøre alt muligt, kunne jeg godt finde på at melde dem," siger "Amina".

Ønsker ikke at straffe forældrene
Fra landets krisecentre lyder det, at den skærpede straf for tvangsægteskab ikke fået antallet af sager til at falde. Anita Johnson er direktør på Rehabiliteringscentret for etniske minoritetsunge i Danmark. Dem hun møder i sager om tvangsægteskab, vil ikke gå til politiet.

"De ønsker ikke, at deres forældre skal straffes. De ønsker, at forældrene skal forstå den kontekst de lever i her i Danmark. At her bestemmer man selv, hvem man vil giftes med. De har ikke noget ønske om at straffe deres forældre," siger Anita Johnson til TV 2 | NYHEDERNE.

Amina går i dag i skole og forsøger at vende tilbage til et normalt liv. Hun fik selv hjælp til at komme videre og vil gerne hjælpe andre.

"Siden jeg blev forlovet - tvangsforlovet - har jeg overvejet at blive socialrådgiver, så jeg en dag kan hjælpe andre piger, der kommer i min situation. Jeg tror, at jeg vil forstå dem rigtig godt," lyder det fra "Amina".

Socialminister Karen Hækkerup (S) erkender, at der ikke er gjort nok for at forhindre tvangsægteskab.

"Det er ikke nok at lovgive. Her skal vi ud og have fat i både de unge og deres forældre," siger Karen Hækkerup til TV 2 | NYHEDERNE.

Derfor laver ministeren nu en national strategi til 24 millioner kroner.