Pressenævn åbner lukkede Facebook-profiler

16x9

Journalister må i fremtiden gerne bruge oplysninger fra en lukket profil på Facebook, hvis profilindehaveren har mange venner tilknyttet.

Det slår Pressenævnet fast i forlængelse af en udtalelse fra Folketingets ombudsmand om myndighedernes brug af Facebook-oplysninger.

Indtil nu har det udelukkende været tilladt for medierne at bruge indhold fra lukkede profiler i sager af særlig alvorlig karakter.

Bliver offentligt med mange venner
Men mange brugere af det sociale netværk er forbundet med et så stort antal venner og venners venner, at oplysningerne i realiteten er offentligt tilgængelige.

"Det gælder eksempelvis politikere, der ønsker så megen omtale som muligt af deres politiske budskaber," skriver Pressenævnet i en meddelelse.

Materialet på den lukkede profil kan også spredes, hvis én eller flere af Facebook-vennerne har åbne profiler, så oplysningerne må betragtes som offentligt tilgængelige, mener Pressenævnet.

Altid en konkret vurdering
Folketingets ombudsmand accepterer i disse tilfælde, at myndighederne bruger informationerne i deres arbejde. Men det er dog altid en konkret vurdering.

Flere politikere har trukket overskrifter i medierne for deres kommentarer i det sociale netværk - blandt andet den tidligere integrations- og udviklingsminister Søren Pind (V).

Sidste sommer kom han i politisk modvind fra både egne rækker og oppositionen, efter han til sine mere end 4000 Facebook-venner udtalte sig om Anders Behring Breiviks massedrab i Norge.

Søren Pind kom i Facebook-modvind
Søren Pind skrev, at de danske aktivisters civile ulydighed i blandt andet Østerild Klitplantage og på Nørrebro er ekstremisme af samme slags som den, der udspillede sig ved terrorangrebet i Norge.

"Ekstremismen tager til. Flere og flere mener sig berettiget til at tage sig selv til rette. Optøjerne på Nørrebro. Kirkebesættere. Østerild. Og ekstremismens hidtil mest sataniske fjæs nu i Norge."

"Det er 70’erne om igen. De næste år handler om demokratiets og retsstatens klippegrund. Nok er nok. Enten er man med. Eller også imod," skrev han.