Regeringspartier jubler over energiforlig

Klima- og Energiminister Martin Lidegaard er glad og stolt over det indgåede klimaforlig:

"Det er den bredeste, grønneste og længste energiaftale nogensinde," siger han.

Lidegaard regner med, at de danske familier får en ekstra regning på 1300 kroner om året i 2020 på grund af energiaftalen.

Danskerne kommer altså til at betale mere for strømmen, men til gengæld bliver energien vedvarende. Og dertil kommer, ifølge Martin Lidegaard, at aftalen lægger grunden for et "et eksporteventyr uden lige".

Politisk glæder han sig over, at man nu har indgået en aftale med alle Folketingets partier, undtagen Liberal Alliance. Den brede aftale har været de lange, seje forhandlinger værd:

"Når man laver så store forandringer, og investerer så mange millioner, så er der mange interesser på spil," som han udtrykker det.

Selvom energiforliget er barberet ned i forhold til regeringens oprindelige udspil, så er der også glæde hos Socialdemokraterne og SF.

"Med denne aftale har vi vist, at vi som nation har styrken og den politiske vilje til at træde ud af flokken og udpege retningen, ikke bare vores eget samfund, men også for alle andre," siger Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Den grønne førertrøje gavner ikke bare klimaet, men også beskæftigelsen," lyder det fra SF's energiordfører Steen Gade, som fortsætter:

"Regeringen har sat barren højt, og med målrettede effektiviseringer er det lykkedes os at fastholde vores høje ambitionsniveau i en bred politisk aftale."

Forliget er ellers blevet en del mindre, end regeringen havde lagt op til.

I første omgang ville regeringen spendere 5,6 milliarder kroner på omstillingen til grøn energi, men den plan blev fejet af brættet af en samlet opposition.

Forliget er ifølge Ritzaus oplysninger endt på mindre end 3,6 milliarder kroner.