Hvilken generation er dine p-piller?

16x9

Mange kvinder kan halvere risikoen for blodpropper ved at skifte til et andet mærke

Hvert år bliver omkring 200 kvinder mellem 15 og 49 år ramt af blodpropper, der er forårsaget af de p-piller, de indtager. I cirka 3-4 af tilfældene dør kvinderne af blodproppen.

Risikoen for at få en blodprop som følge af indtagelse af p-piller er dobbelt så høj ved de nyeste generationer af p-piller, dvs. 3.- og 4.generations p-piller (se faktaboks til højre).

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne ved blodpropper. Overlæge Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet forklarer her hvilke symptomer, man skal holde øje med.

"Symptomerne er - hvad angår en blodprop i benene - hævelse, smerter og rødme. Hvis man får blodprop i lungerne, kan man få åndenød og smerter i brystet. De to ting - kombineret med at man ikke har fejlet noget med sine lunger og sit åndedræt før - skal omgående foranledige, at du henvender dig til din læge, for det er ikke normalt. Og din læge bør som det første informeres, om du tager p-piller, så de kan være opmærksom på, at en blodprop kan være under opsejling," siger Øjvind Lidegaard.