Skjuler viden om giftige bryster

16x9

Lægemiddelstyrelsen nægter at oplyse, hvilke giftstoffer silikonebryster indeholder

Danske kvinder, som har fået indlagt franske brystimplantater, må ikke få at vide, hvad deres nye sprængfarlige bryster indeholder af giftige stoffer, skriver 24timer. Lægemiddelstyrelsen, som ellers er orienteret af de franske myndigheder om de såkaldte PIP-implantaters indhold, siger, at videregivelsen af disse oplysninger kan skade "forholdet til fremmede magter".

Grotesk, vrøvlende og respektløst, lyder det enstemmigt fra både jurister, læger og landets største patientforening.

En dårlig joke
24timer anmodede om at få at vide, hvilke stoffer der er i de skandaleramte implantater. Formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, er dybt forundret.

"Det lyder jo som en dårlig vittighed. Hvis man ikke som patient kan få at vide, hvad lægen putter ind i en, så hører alting jo op," siger han til 24timer.

Den danske sundhedsstyrelse har siden december gentagne gange konkluderet, at danske kvinder i modsætning til franske, tyske og tjekkiske ikke skal have opereret implantaterne ud igen.

Fortrolig information
Men Lægemiddelstyrelsen nægter altså at fortælle kvinderne, hvad de har i deres bryster. Begrundelsen lyder videre:

"Der er tale om information, som vi har modtaget fra Frankrig. De franske myndigheder har oplyst til os, at der fortsat er tale om fortrolig information, hvorfor vi ikke kan videregive informationen," skriver Lægemiddelstyrelsen.

Men styrelsen fejlfortolker offentlighedsloven groft, mener mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

"Det er vrøvl, at der skal tages hensyn til forholdet til fremmede magter i dette tilfælde. Den undtagelse sigter på nogle helt andre situationer, hvor der kan være vigtige udenrigspolitiske hensyn," siger han.