Ole Krohn: Vestas bliver overhalet i år

16x9

Vestas har sat en suveræn førerposition over styr. General Electric henter ind

Vestas kunne i dag fortælle, at selskabet fyrer 2335 medarbejdere. Heraf 1300 i Danmark. Grøn energi var engang Danmarks stolthed, men nu er Vestas ved at sætte sin førerposition over styr. TV 2's finansredaktør Ole Krohn vurderer, at General Electric allerede i år vil overhale Vestas.

Vestas fyrer 2335 ansatte. Hvem går det ud over?

Det er fyringer, der rammer hårdt i Danmark, fordi en stor del af Vestas-administration ligger her. Vestas har opbygget administration på en stribe fabrikker, og det er utidssvarende, så der falder mange fyringer her.

Er der nogen overraskelser i planen?

Planen gik hårdere til produktionsfolkene, end jeg havde ventet. Forventningen var, at langt de fleste fyrede ville være folk i hvide skjorter, men med lukningen af tårnfabrikken i Varde er omkring en tredjedel af de 1300 fyrede i Danmark ansat i produktionen.

Sætter det Ditlev Engel under pres?

Ditlev Engel har fuld opbakning i bestyrelsen og Vestas ejerkreds er så spredt, at det er svært at se et samlet aktionæroprør i Vestas. Men han skal snart til at levere nogle resultater - de andre store spillere General Electric (GE) og Siemens haler kraftig ind på Vestas.

Vestas er verdens største vindmølleselskab - bliver det ved?

Det ser ud som om, at Vestas vil miste kronen i løbet af i år og sandsynligvis til GE - den store amerikanske konkurrent. Vestas er presset og især på det amerikanske marked har selskabet det svært mod den amerikanske hjemmebaneudfordre

Kommer der flere fyringer?

Risikoen er overhængende, hvis det amerikanske marked ikke snart kommer i gang, har Vestas truet med, at der kommer yderligere 1600 fyringer. USA har i lange perioder støttet vindmølleindustrien med lukrative skatteordninger, men lige nu ser det ud som om, at de ordninger ikke bliver forlænget.

Vestas har jo hidtil ført sig frem med præsentationer i New York og London - er det slut nu?

For en tid er det. Foreløbig har Vestas flyttet årsregnskabet i februar fra London til Aarhus. Men vindmølleproduktion er global produktion, som de har også brug for den internationale scene.

Er der nogen, der ryger ud af bestyrelsen?

De informationer, jeg har, fortæller, at der i øjeblikket er samtaler med en række kandidater og at Vestas får tre nye bestyrelsesmedlemmer, men at der først kommer navne på ved selskabets generalforsamling senere på året. Det spændende er om bestyrelsesformanden Bert Erik Karlsen må vige formandsposten.