Ekspert: Iowa-valg peger på langvarig kamp

Professor Peter Kurrild-Klitgaard forventer, at førende trio vil gå hele vejen i den republikanske valgkamp.

Der er i praksis kun tre og måske i virkeligheden kun to reelle republikanske bud på en udfordrer til demokraten Barack Obama ved det amerikanske præsidentvalg i november.

Sådan lyder vurderingen fra Peter Kurrild-Klitgaard, professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, efter at vælgerne i Iowa som de første har peget på deres ønskede kandidat.

- Det peger i retning af en langvarig kamp mellem Rick Santorum, Mitt Romney og med Ron Paul som en dark horse. Der er ingen af de tre, som har incitament til at stoppe valgkampen, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Både Santorum og Romney fik 25 procent af stemmerne med sidstnævnte som en kneben vinder, mens ultraliberalisten Ron Paul fik 21 procent af stemmerne.

- Alle andre end de tre må derfor regnes for reelt ude af kampen, siger Kurrild-Klitgaard.

Newt Gingrich fik omkring 13 procent og Rick Perry cirka 10 procent, og Texas-guvernøren Perry rejser nu hjem for at overveje sit fortsatte kandidatur.

Han mener fortsat, at mormonen Romney bør ses som favorit til at blive udfordrer til Obama. Han nyder størst opbakning fra spidserne i partiet, er den mest moderate kandidat og har prøvet det hele før.

Romneys problem er, at hans naturlige bagland i partiet kun ligger på de cirka 25-30 procent, og at han trods en langvarig kampagne konsekvent ligger omkring de 25 procent i opbakning.

Den højrereligiøse outsider Rick Santorum har derimod et langt større naturligt bagland på cirka 40 procent, men har ikke et stort valgapparat bag sig.

Trods entusiastisk opbakning fra sin kampagnestab har kongresmedlemmet Ron Paul heller ikke et stort valgapparat bag sig.

- På det personlige plan er Rick Santorum vinderen. Han er gået fra få procent af stemmerne for en uge siden til nu 25 procent. Men han mangler midler til at føre valgkamp for, siger Peter Kurrild-Klitgaard og konkluderer:

- Romney er favorit. Han har ikke ført valgkamp decideret i Iowa, og vinder nok i næste uge i New Hampshire.

/ritzau/