Dronningen: Vi må selv tage affære

Selv om den internationale økonomiske krise forekommer truende og overvældende, så må vi ikke blive modløse og passive.

I dronning Margrethes nytårstale 2011 opfordrede regenten os alle sammen til at "bide tænderne sammen, støtte hinanden og ikke give op".

"Som samfund må vi ikke grave os ned i bekymringer, men derimod se problemerne i øjnene og gøre noget ved dem," sagde hun.

Dronningen opfordrede særligt de unge til ikke at lade sig knække af de dårlige tider.

"Måske skulle man flytte til en anden by eller en anden landsdel, hvis mulighederne for arbejde eller uddannelse er bedre der," sagde hun.

Alle er ikke lige stærke
Men dronningen gjorde det også klart, at mennesker ikke er lige stærke og lige gode til at kæmpe sig igennem de vanskelige tider. Nogen "mister så at sige grebet om livet ... disse mennesker er i mine tanker på denne aften", sagde hun.

Dronningens nytårstale har sjældent været så international som i år. Hun kom ind på den internationale økonomiske krise, og hun nævnte Danmarks kommende formandskab i EU.

En af de største oplevelser
En af majestætens største oplevelser i 2011 var hendes besøg hos de danske soldater i Helmandprovinsen i Afghanistan.

Hun roste den danske indsats i Afghanistan og de danske piloters missions i forbindelse med borgerkrigen i Libyen. Dronningen takkede piloterne for en "fremragende" indsats.

Traditionen tro opsummerede hun også årets vigtigste begivenheder i den kongelige familie.

Glæden over kronprinsparrets dobbelte familieforøgelse i begyndelsen af året, hvor prins Vincents og prinsesse Josephine kom til verden, var tydeligvis noget, der var i stand til at overstråle selv en global økonomisk krise.

Og i det nye år er der udsigt til en ny glædelig begivenhed.

"Nu ser vi frem til, at prinsesse Marie snart igen skal nedkomme."

"Jeg kunne ønske for alle familier, at de kunne opleve ligeså mange glæder som vi," sagde dronning Margrethe II i sin nytårstale nummer 40.