Årets videoklip 2011: Kongehuset

Glemmer du, så husker vi. Genopfrisk året der gik i kongehuset.

Den 8. januar mødte en stolt kronprins Frederik den danske presse på Rigshospitalet. Her kunne han fortælle, at kronprinsesse Mary havde født en dreng og en pige. "Det var tæt på at være uvirkeligt," forklarede han. Året bød på flere glimt af den nybagte far til fire sammen med resten af familien.

Tre måned senere blev spændingen udløst da 250 gæster og millioner af danskere var til barnedåb i Holmens Kirke. De to små royale guldklumper blev døbt Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Alle øjne var rettet mod London i slutningen af april. Hundredetusindevis af mennesker camperede i storbyens gader for at være helt tæt på en af de største begivenheder i det engelske kongehus i mange år: Brylluppet mellem Prins William og Kate Middleton. Senere på året var det nygifte par i København for at pakke nødhjælp for Unicef i forbindelse med sultkatastrofen på Afrikas Horn.

Den svenske konge, Carl Gustaf, vil formentlig ikke kigge tilbage på 2011 med ubetinget glæde. Han kom nemlig i mediernes søgelys, da en bog påstod, at han var flittig gæst på sex­ og stripklubber. Først nægtede kongen at kommentere historien, men så forsøgte han at give svar på tiltale.

Regentparret brugte som vanligt en del af året på at tage på officielle besøg. Et af dem fandt sted i USA, hvor førstedamen, Michelle Obama, viste rundt i Det Hvide Hus. Efter besøget blev der holdt en kort pressekonference.

I midten af juni var Kronprins Frederik i Japan for at vise sin sympati med japanerne efter jordskælvet og atomkatastrofen i marts. Prinsen mødte blandt andet en masse glade børn, der vinkede med danske flag og sagde "goddag."

26. august tog Kronprinsesse Mary til Afrikas Horn for med egne øjne se konsekvenserne af den langvarige tørke. Aftenen efter fortalte en tydeligt berørt Mary om sine oplevelser i indsamlingsshowet "Afrika Nu!", der blev arrangeret af DR og TV 2 i fællesskab. Showet samlede mere end 110 millioner kroner ind.

De små tvillinger var med mor og far i Australien, da dansk energiteknologi skulle promoveres i november Kronprinseparret kørte om kap på strømproducerende motionscykler, og Mary blev hyldet som tilhørte hun et ikke eksisterende australsk kongehus.

På Sputnik kan du se flere royale højdepunkter fra 2011.