Børn på venteliste til Julemærkehjem

Et brev betyder mere, lyder det i en reklame for Post Danmark - og når det gælder overvægtige børn er det rent faktisk tilfældet, især i juletiden.

Ligesom Post Danmark kan Julemærkefon­den, der drive fire julemærkehjem, nem­lig også mærke, at danskerne sender færre breve. Og i juletiden har det betydning for indtægterne fra julemærket.

"Vi har lige nu 553 børn på venteliste, hvilket er det højeste antal nogensinde. Og næste år bliver vi desværre nødt til at skære antallet af børn på vores julemærkehjem fra 700 børn til 650 børn på grund af besparelser. Det gør os meget, meget ondt," siger direktør for Julemærkefonden, Søren Ravn Jensen.

Ventetiden for at komme på et af de fire Julemærkehjem er lige nu mellem otte og 15 måneder afhængigt af, hvilket hjem man ønsker.

Julemærke som app på smartphones
Han regner med, at der bliver solgt for 16,5 millioner kroner julemærker i år. Det er to millioner færre end sidste år. Derfor arbejder Julemærkefonden på nye tiltag:

"Vi har jo det elektroniske julemærke, som man kan sætte på sin udgående mail, men det opvejer ikke faldet i juleposten. Næste år regner vi med at have julemærket klar som applikation på smartphones - ligesom man kan købe frimærker via smartphones nu, men det er vi desværre ikke blevet klar med i år," siger Søren Ravn Jensen.

Fra julemærke til støttemærke
Samtidig forsøger Julemærkefonden - som kronprinsesse Mary er protektor for - at ændre danskernes opfattelse af julemærket fra udelukkende at være noget, man kan støtte i juletiden:

"Vi forsøger at lancere julemærket som et støttemærke, og vi arbejder lige nu på et koncept med faste gavegivere, hvor man kan støtte med 50 eller 100 kroner om måneden," siger Søren Ravn Jensen.

Julemærke som støtte i 107 år
Danskerne har siden 1904 kunnet købe julemærket som en ekstra porto og sætte på julekortet for at støtte børn, der har det svært.

I starten af 1900-tallet gik støtten til børn ramt af tuberkulose, men i dag går støtten til at hjælpe især overvægtige børn:

"Hovedparten af børn, der i dag kommer på julemærkehjemmene, er overvægtige, men overvægt står sjældent alene. Børnene beskriver selv mobning og isolation, som deres største problemer, og vi har børn, der aldrig har oplevet at have en ven - de er simpelthen uden for et socialt fællesskab med deres jævnaldrene," siger Søren Ravn Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet

14-årige Maria tabte 15,2 kilo
Ét af de børn er 14-årige Maria Rasmussen. Hun har netop afsluttet et 10 ugers ophold på et af Julemærkefondens hjem, som hun selv ønskede at komme på - og efter 14 måneders ventetid lykkedes det.

"Maria vejede 80 kilo, da hun ankom til Fjordmarken, men på de 10 uger har hun tabt 15,2 kilo, så jeg har fået en datter hjem med meget mere selvtillid, end da hun tog af sted," fortæller Marias mor, Dorthe Rasmussen.

Udover problemer med vægten havde Maria også svært ved at sige fra over for andre:

"Hun har lært at sige nej nu og at lytte mere til sig selv - samtidig har hun været sammen med en masse andre unge mennesker omkring hendes og deres problemer, og det har også hjulpet," siger Dorthe Rasmussen.