Gevinsten på flexlån ædt op af gebyr

De danske boligejere, der har satset hårdt på en rentegevinst på étårige lån, får alligevel ikke en gevinst sammenlignet med sidste år. De store vindere er i stedet boligejere med treårige og femårige lån.

I formiddag lagde F1-lånene sig i rekordlave 1,3 procent, hvilket var knap 0,2 procentpoint under, hvad den var sidste år. Men Realkredit Danmark har på linje med andre realkreditinstitutter hævet den såkaldte bidragssats, og det spiser godt og vel hele gevinsten for F1-lån med afdrag, som står til en ekstraregning på 30 kroner.

For lån uden bidrag er der en gevinst på samme størrelse pr. lånt million.

Gevinst på 100 kroner forsvandt
Prognoserne havde ellers spået en gevinst til over 100 kroner efter skat, men den gevinst forsvandt i højere omkostninger. En rabat for at betale kvartalsvis er også forsvundet. Der blev solgt for i alt 11 milliarder kroner ved auktionerne.

"Det er rigtigt, at med de højere omkostninger lander F1-renten stort set på niveau med sidste år," siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

I eftermiddag skulle Realkredit Danmark sælge F3- og F5-lån, og efter den succesfulde auktion for rentetilpasningslånene med en løbetid på ét år, var der blot et spørgsmål om hvor lavt renten ville flyve.

De femårige rentetilpasningslån endte med en rente på 2,2 procent, mens de lidt mere risikovillige kunne nøjes med at betale en rente på 1,75 procent for de treårige lån.

Kraftigt rentefald siden 2008
Renterne slår dermed sidste års bundrekord og er en vending, efter at renterne så sent som i 2008 piskede op over 5,5 procent.

Når de treårige og femårige lån slår de étårige, skyldes det, at renten ved sidste auktion var højere og dermed er besparelsen så meget desto større.

En låntager med et F3-lån på 1 mio. kroner sparer alene 640 kroner om måneden efter skat. Er lånet uden afdrag er besparelsen på hele 1.460 kroner om måneden efter skat.

Disse låntagere er dog klart i mindretal i forhold til F1-låntagere, som udgør i omegnen af 85 % af det samlede auktionsomfang i Realkredit Danmark.

F3-låntagere udgør i omegnen af 7,5 %, mens F5-låntagere fylder cirka 4,5 %.

Flere lande har det værre end Danmark
Baggrunden for den store succes er dyster. Obligationerne bag rentetilpasningslånene er sikker havn for både danske og udenlandske investorer plaget af den europæiske gældskrise. Så sent som i dag fik markedet en huskekage om, at der er lande, der har meget større problemer end Danmark.

Ungarn bad IMF om hjælp og renterne piskede op i Frankrig og i Spanien. Det var så meget mere usædvanligt som, at Spanien netop har fået en ny, borgerlig ledet regering.

Men markedet er ligeglad med regeringernes farve for øjeblikket og kræver handling.

Det kan de danske boligejere imidlertid være ligeglade med på kort sigt, og de fleste fortsætter da også med at tage maksimal gevinst hjem ved at lægge sig i de étårige rentetilpasningslån.

Men for alle tre lånetyper gælder det, at man får hjælp af inflationen, når man låner penge. Den er på 2,8 procent og det gør reelt renten negativ.

Med den sløje vækst i Europa, der tvinger renterne ned i de økonomisk sunde lande er der ingen tegn på, at renten vil stige lige med det samme.