Alexander blomstrede op efter kønsskifte

16x9

VIDEO: Transeksuel træder frem og støtter Caspian Dumms ret til at få fjernet brysterne

Historien om 15-årige Caspian Drumm, der er født som en pige, men føler sig som en dreng og har fået bortopereret sine bryster, har vakt opsigt og debat.

I første omgang forsøgte Caspian at blive opereret på Rigshospitalet, men der sagde lægerne nej pga. hans unge alder. Det var til gengæld ikke et problem for privathospitalet H.C. Andersen i Odense, der ikke havde noget imod at fjerne Caspians bryster og give ham behandling med mandligt kønshormon.

Det har vakt forargelse blandt læger og politikere, men ikke blandt transseksuelle, som mener, man kan undgå depressioner og fortvivlelse jo hurtigere man opererer.

Gik nærmest i stå
Alexander Söderlind blev opereret, da han var 27 og ville ønske, han havde fået operationen 10 år tidligere.

"Jeg kan huske i børnehaven, jeg følte mig som en dreng, og blev nærmest irriterende, hvis folk kaldte mig pige eller ved mit gamle navn," husker han.

"Man gik nærmest i stå og havde negative tanker, og først efter mit kønsskifte, er jeg faktisk først blomstret op. Taget en uddannelse og fået et job og blevet ikke-aggressiv og glad."

I dag kan man komme i betragtning til en kønsskifteoperation på Rigshospitalet, når man er 18 år. Men operationerne bliver tidligst gennemført to år efter og oftest senere.

Hvem bestemmer over ens krop? Skal det være forbudt for unge under 18 år at gennemgå fx kønsskifteoperationer?

Flere hundrede danskere har allerede givet deres mening til kende. Klik ind på TV2 Nyhedernes Facebookside og deltag i debatten. Følg linket i boksen til højre.

Se interview med Caspian og hans mor i videoen nedenfor