Abbas fik stående bifald i FN

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, blev mødt af stående ovationer og jubel fra en stor del af de 193 FN-medlemslande, da han fredag talte til FN's Generalforsamling.

Umiddelbart inden havde han afleveret en ansøgning til FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, om fuldt FN-medlemskab for staten Palæstina.

Store dele af salen brød flere gange ud i bifald, blandt andet da Abbas fra talerstolen fremviste en kopi af de papirer, han havde givet til Ban Ki-moon, og erklærede, at det er en "anmodning om optagelse af Palæstina på basis af grænserne fra 4. juni 1967" med Østjerusalem som hovedstad.

I sin tale sagde Abbas, at en to-stats løsning er truet af, at Israel fortsat udvider bosættelserne i de besatte områder.

"Denne politik vil ødelægge chancerne for at opnå en to-stats løsning, som der er international konsensus om," sagde Abbas.

"Denne bosættelsespolitik truer også med at undergrave Det Palæstinensiske Selvstyres struktur og endda gøre en ende på dets eksistens," advarede han.

Kom til freden
Abbas tilføjede, at han er klar til at vende tilbage til fredsforhandlingerne og bad også Israel om at "komme til freden".

Han fastholdt, at de seneste fredsforhandlinger blev "smadret mod stenene af den israelske regerings standpunkter, som hurtigt knuste de håb, der var opstået ved starten på forhandlinger i september sidste år".

Abbas tilføjede, at palæstinenserne vil fortsætte den fredelige og folkelige modstand den israelske besættelse, men han forsøgte samtidig at berolige israelerne.

"Vores bestræbelser sigter ikke mod at isolere Israel eller fratage det dets legitimitet, det er snarere at opnå legitimitet for det palæstinensiske folks sag," sagde Abbas.

"Vi ønsker kun at fratage legitimitet fra aktiviteterne i bosættelserne, besættelsen, apartheiden og den ubarmhjertige volds logik. Vi mener, at alle lande i verden står ved vores side i den henseende."