Ekspert: Tyskerne har gavn af åbne grænser

Tyskerne er det folkefærd, der rejser mest i Europa, ligesom landets placering i midten af Europa også giver dem en stor fordel af de åbne grænser.

Det fortæller tysklandskender Karl Christian Lammers fra Københavns Universitet, og derfor tvivler han på tyskernes opbakning til udvidet grænsekontrol.

"Jeg tror ikke, det tyske folk som sådan støtter grænsekontrollen. Det at rejse frit betyder meget for tyskerne, fordi mange stadigvæk kan huske, hvordan det var at rejse i 1950'erne efter krigen," siger Lammers, som er lektor i samtidshistorie og cand.mag. i historie og tysk,

Undersøgelse: Tyskere bakker op om kontrol
En undersøgelse på nettet fra den tyske tabloidavis Bild-Zeitung viser, at 78 procent af brugerne bakker op om den danske grænsekontrol og ønsker, at Tyskland indfører noget lignende. Men den undersøgelse giver Karl Christian Lammers ikke meget for.

"Der er nogen, som er kritiske over for de frie grænser mod Østeuropa, men man skal huske på, hvem der læser Bild. Det er hovedsageligt den gruppe, der ligger på den højrepopulistiske fløj," siger han.

Intet højrepopulistisk parti
Han anslår, at mellem 15 og 25 procent af tyskerne støtter en øget grænsekontrol. Efter en meget omtalt bog fra den indvandrerkritiske tyske forfatter Thilo Sarrazin, viste en undersøgelse nemlig efterfølgende, at han ville få samme tilslutning.

"Man skal huske på, at der ikke er noget højrepopulistisk parti i Tyskland. Så hvis man i stedet prøver at knytte hans støtter til grænsekontrollen, så vil de formentlig støtte sådan noget," siger Karl Christian Lammers.

De tyske politikere står i kø for at kritisere den udvidede danske grænsekontrol, men det har dog foreløbig ikke fået de mange tyske turister til at droppe Danmark som rejsemål.