Tysk parlament vedtager atom-exit

Tysklands forbundsdag har med et overvældende stort flertal godkendt en plan for afvikling af alle Tysklands atomkraftværker i senest 2022.

Både socialdemokraterne i SPD og Miljøpartiet De Grønne støtter forbundskansler Angela Merkels kovending i forhold til atomkraft i kølvandet på Japans krise med Fukushima-atomkraftværket.

Dermed blev forslaget fra Merkels centrum-højre koalition vedtaget med 513 stemmer mod 79. Otte medlemmer af parlamentet undlod at stemme.

"Dette er en stor dag for Tyskland," siger miljøminister Norbert Röttgen, som henviser til, at striden om atomkraft i 30 år har sat præg på tysk politik.

"Tyskland har den mest ambitiøse plan blandt industrilandene for udvikling af vedvarende energi. Man siger i udlandet, at hvis der er et land, der kan gøre det, så er det tyskerne," siger den kristelige demokratiske minister.

Beslutningen betyder, at otte atomkraftværker nu skal kobles af strømforsyningen.

Ni andre værker skal så fortsætte med at levere strøm, men gradvist kobles fra frem til 2022.

De Grønne besluttede på et landsmøde for en uge siden at støtte den borgerlige regerings plan for lukning af alle atomkraftværker.

Men mange af miljøpartiets medlemmer er vrede over, at Merkel har overtaget en mærkesag for næsen af De Grønne og nu får æren for atomkraftens afvikling.

Tyskland skal nu til at bygge langt flere vindmøller og naturgaskraftværker til erstatning for reaktorerne, som indtil sidste år leverede 23 procent af landets elektricitet.

Der har på intet tidspunkt været fare for, at lovforslaget ville blive nedstemt, men Merkel har været opsat på, at det skulle vedtages med bredt flertal.