Turister beklager at Christiania er lukket

16x9

"Christiania er lukket - Christiania is closed". Skilte i røde og gule farver viser på dansk og engelsk, at fristaden er lukket for offentligheden på ubestemt tid.

Barrikader, stålhegn og vagter forhindrer i disse dage alle, der ikke bor på området, i at komme ind.

En af dem er turisten Dieter Schlisinger, der er kommet med sin familie fra München i Tyskland for at se fristaden.

"Vi skal videre i morgen, så det er ærgerligt, at vi ikke kan nå at se Christiania," siger Dieter Schlisinger til Ritzau.

Inde bag afspærringerne er der delte meninger om lukningen, som er en happening i forbindelse med staten og Christianias forhandlinger om fristadens fremtid.

"Vi er ved at miste Christiania"
Enkelte viser deres utilfredshed overfor Christianias pressegruppe, mens andre er glade for det opsigtvækkende træk.

71-årige Willy Gregor var med til at grundlægge fristaden i 1971. Onsdag formiddag triller han rundt på sin cykel på de tomme veje på Christiania.

"I starten følte jeg mig lidt kuppet over beslutningen, men nu hvor jeg ser, hvor pissesure folk udefra er over, at vi har lukket, så tror jeg, at de forstår vores situation," siger Willy Gregor og tilføjer:

"Vi er ved at miste Christiania, som det er i dag, hvis det ikke går op for folk, hvor alvorligt situationen er."

Ved Pusherstreet sidder flere beboere og spejder efter de manglende hashboder, mens lugten af hashrøg svæver rundt i luften.

"Ikke alle er enige i, at vi midlertidigt skal lukke Christiania, som vi besluttede på fællesmødet," siger koordinator Hulda Mader fra Christianias kontaktgruppe.

"Men de fleste bakker op om det, og nu håber vi bare, at vi lykkes med at bevare Christiania i den form, vi ønsker os," siger hun.