Tragedien i Tønder

16x9

Et hus på Tønder-egnen dannede ram-me om en de mest opsigts-vækkende sager om sexmis-brug nogensinde

Tøndersagen er en af Danmarks mest omtalte sager om seksuelle overgreb på børn. Optrævlingen af sagen har givet begrebet sexmisbrug nye skræmmende dimensioner.

Af Jeppe Lykke Hansen, Dorte Lind, Petter Ettrup og David Buch

Den foreløbigt sidste dom i Tøndersagen er faldet. Den 47-årige fader blev i byretten idømt 10 års fængsel for sexmisbrug af sine to døtre.

Dommen markerer afslutningen af en efterforskning, der har varet siden 2005. Politiets arbejde førte dem på sporet af en ring af pædofile, der alle havde misbrugt en dengang 11-årig pige.

15 mænd har nu tilsammen fået ca. 45 års fængsel. Den misbrugte pige har fået tildelt en historisk høj erstatning af de dømte.

Faderen indrykkede annoncer om den lille pige i avisen. Han lejede hende ud til fremmede mænd og sexmisbrugte også selv pigen og hendes 8-årige lillesøster.

Moderen til de to børn er ved retten i Tønder idømt en tidsubegrænset psykiatrisk behandlingsdom, hun har været diagnosticeret som skizofren siden 1983. Og nu er det altså faderens tur.

Anonymt tip
Politiet i Sønderborg kom på sporet af sagen den 4. august 2005, da de fik et anonymt tip om, at en mand misbrugte og udlånte sin datter til sex. Den 24. samme måned slog politiet til mod hjemmet, hvor faderen blev anholdt, og pigerne tvangsfjernet. Moderen var flyttet og havde efterladt sine børn hos faderen et år forinden.

Den 47-årige far er invalidepensionist pga. en hjertefejl. Flere medier beskriver, hvordan han brugte al sin tid på sport, og at han var passioneret medlem af en lokal motorcykelklub. Siden er det kommet frem, at han også var medlem af det såkaldte Satanisk Forum. Moderen var organist i en lokal kirke.

Incest i Løgumkloster
Sexmisbruget begyndte i Løgumkloster kommune.

Her havde forældrene tilsyneladende en lang række seksuelle husvenner, der ofte overnattede i huset og medvirkede ved sexorgier. Løgumkloster kommune begyndte at vise interesse for forholdene i familien, og det fik dem i 2004 til at flytte til Tønder.

I alt modtog Tønder og Løgumkloster kommuner mindst 28 underretninger og udtalelser om pigen og hendes lille­søster fra bl.a. deres skole. Der blev lavet 12 rapporter om familien og holdt 25 møder med blandt andre psykologer og specialpædagoger.

Alligevel greb ingen af de to kommuner ind, og både Tønder og Løgumkloster fralagde sig umiddelbart ansvaret i sagen. Ifølge socialchefen i Løgumkloster, Rigmor Olsen, var der ikke dokumen­tation nok til en tvangsfjernelse.

Moren forlader familien
I slutningen af 2004 forlod moren familien. Parret blev skilt, og hun efterlod sine to døtre hos faren.

Her efter tog misbruget angiveligt til, og faren begyndte direkte at annoncere efter mænd, der vil have sex med datteren.

I Den Blå Avis lød en annonce eksempelvis: spinkel lolita type, søger steriliseret veludr. husven som tænder på ung pige. Du skal være udholdende og have god tid. Hun er vild i varmen. Manden 39 år, kan li' at se på.

Ifølge naboer, som har udtalt sig til medierne, strømmede fremmede mænd til familiens bopæl. Prisen har angiveligt ligget mellem 100 og 400 kr., men nogle gange har de pædofile sexkunder sluppet med at købe faderen en pizza.

Som nævnt satte en anonym augustopringning til politiet en stopper for misbruget. Efter tippet begyndte politiet at aflytte hjemmet, og på den baggrund blev faren den 24. august 2005 anholdt. De to døtre blev efterfølgende overgivet til de sociale myndigheder.

Sagen ruller
Det voldsomme sexmisbrug kom først til offentlighedens kendskab, da der faldt tre domme i sagen i oktober 2005 - domme, der senere blev skærpet i landsretten.

Misbrugets omfang bredte sig som ringe i vandet. Foruden faren blev en række mænd anholdt sigtet for at have misbrugt pigen. Siden blev moderen også anholdt kort tid, efter at hun havde bedyret sin uskyld i medierne.

Efterhånden som sagerne kom for retten, afsløredes den ene grusomhed efter den anden. Pigen bidrog selv til efterforskningen ved at fortælle om overgrebene ved såkaldte videoafhøringer. Det kom bl.a. frem, at pigen har skullet stå til rådighed for flere mænd ad gangen - ofte mens faren sad og så på i sofaen i hjemmet.

Selvtægt og trusler
Sagen har affødt voldsomme reaktioner - især fra personer, som mener, at gerningsmændene bør straffes meget hårdt.

Det har en af de første, der blev dømt i sagen, måtte sande. Den 74-årige pensionist, der åbent på tv erkendte at have forbrudt sig på pigen, har siden oplevet trusler og hærværk mod sit hjem i Tønder.

Desuden har advokater, der forsvarer de tiltalte i sagen, oplevet, at få ubehagelige henvendelser fra personer, der ikke har forståelse for deres arbejde.

Pigerne i behandling
Huset, hvor pigerne blev misbrugt, som alle på Tønder-egnen kender, blev solgt efter at sexmisbruget blev afsløret.

Pigerne, der i dag er ni og 12 år, befinder sig på en social institution, hvor de skal igennem en langvarig behandling.