Handicappede får højere bankrenter

Justitsminister Lars Barfoed har bedt Civilstyrelsen undersøge bankernes lavere renter til handicappede

Justitsminister Lars Barfoed (K) har bedt Civilstyrelsen undersøge, hvorfor banker giver lavere renter til umyndige handicappede.

- Jeg er meget overrasket over at høre, at personer under værgemål skulle få lavere renter udelukkende fordi de er forpligtet til at have deres formue i en forvaltningsafdeling, siger han.

Fredag besluttede Spar Nord Bank at ændre praksis efter kritik og give handicappede højere renter.

Det oplyser formanden for Det Centrale Handicapråd, Tue Byskov Bøtkjær.

- Det er ikke rimeligt, at nogle teknikaliteter knyttet til disse konti skal stille mennesker med handicap dramatisk ringere end andre. Jeg tror ikke, at banker eller andre erhvervsvirksomheder har en interesse i at diskriminere handicappede, siger han.

Han vil drøfte med Det Centrale Handicapråd, hvordan det undgås i fremtiden.

Hidtil har Spar Nord Bank tilbudt kunder 2,6 procent i rente, mens umyndige handicappede ifølge Politiken kun er blevet tilbudt 0,5 procent.

Danske Bank tilbyder heller ikke umyndige handicappede de samme renter som andre kunder.

- Mange udviklingshæmmede har en del penge stående uberørt i en lang årrække, og så er det forargeligt, at man ikke kan få en ordentlig rente, siger Sytter Kristensen, landsformand i handicaporganisationen LEV med 10.000 udviklingshæmmede.

Forbrugerrådet mener, at bankerne udnytter situationen.

- Hvis handicappede ikke kan få en højrentekonto som andre kunder, ryger gevinsten i bankernes lomme, siger Carsten Holdum, økonom i Forbrugerrådet.

Bankerne må bestemme renten, mener kontorchef Jeanne Blyt, fra Finansrådet.

- Der er helt klart et større arbejde i disse forvaltningskunder, og nogle banker vælger så at sige, at forvaltningskunderne får en lavere rente, mod at banken så ikke tager et stort gebyr for de ekstra ydelser, siger hun.

/ritzau/