Sander: Penkowa har hjulpet os

Der har i den senere tid været en del spekulationer om den tidligere viden­skabsminister Helge Sanders forhold til forskeren Milena Penkowa, der er mistænkt for at snyde med forsker­midler. I et interview til TV 2 siger Helge Sander, at Milena Penkowa er en ven af familien:

"Det er familien, som har et tæt forhold til hende. Hun har hjulpet os i et sygdomstilfælde, og det er vi hende meget taknemmelige for. Vi kender hende meget godt, men i en helt anden sag, som ikke har spor med det forskningsmæssige at gøre," siger han.

Udmeldingen kommer efter, at Helge Sander har været anklaget for at have ageret som talerør for Penkowa, fordi han i 2009 stillede 30 kritiske spørgsmål til "Det Frie Forskningsråd," som gentagne gange havde afslået forskerens ansøgning.

Sander beskytter forsker bag spørgsmål
Spørgsmålene skal angiveligt komme fra Penkowa selv. Helge Sander afviser den påstand, men han vil ikke komme ind på, hvem der så har hjulpet ham med spørgsmålene:

"Jeg vil ikke gå ind på enkelte navne, for det er ikke rimeligt. Lige så vel som I journalister har kildebeskyttelse, så vil jeg ikke begynde at nævne navne. Der er i hvert fald mindst en blandt de forskere - som har hjulpet mig - som i dag er særdeles aktiv og for hvem, jeg ved, at det vil være meget, meget skadeligt. Så det vil jeg ikke ind på," siger han.

"Det er ikke ministeren, der indstiller"
Han siger desuden, at han ikke har forsøgt at påvirke hverken Københavns Universitet til at gøre Penkowa til professor eller "Det Frie Forskningsråd":

"Jeg har set påstande om, at jeg skulle have indstillet hende til et forskningsråd. Det kan ikke lade sig gøre, for det er ikke ministeren, der indstiller. Det er forskningsrådet og forskerne - og så ministeren, der blandt de indstillede, peger på dem, der skal sidde i forskningsrådene. Så jeg har lidt svært ved at se substansen i det," siger han.

Han understreger desuden, at han ikke én eneste gang har forsøgt at påvirke noget universitet:

"Der er ikke en eneste gang, hvor jeg er gået til ét eneste universitet og forsøgt at påvirke dem til sådanne ting. Jeg er selv manden bag den universitetslov, som giver størst mulig frihed til det enkelte universitet."

Sander er tilfreds med spørgsmålene
Helge Sander siger videre, at han først blev orienteret om mistanken snyd, efter han var stoppet som videnskabsminister:

"Jeg har fået bekræftet, at Videnskabsministeriet ikke har fået de her ting oplyst, mens jeg var minister. Det fandt først sted i perioden efter min tid som minister."

Han fortryder ikke, at han sendte kritiske spørgsmål til "Det Frie Forskningsråd," fordi spørgsmålene - ifølge Helge Sander - senere beviste, at der var en vis form for nepotisme i forhold til rådets bevilling af forskermidler.

"I dag ville jeg sidde med en dårlig smag i munden, hvis ikke jeg havde sat fokus på en problemstilling, som blev rejst igen og igen. Det er jeg særdeles tilfreds med i dag," siger Helge Sander.