Sådan får du din efterløn udbetalt

Personer under 45 år kan ikke gå på efterløn _ de kan få pengene kontant eller få dem overført

Personer under 45 år, der med regeringens forslag til en reform af efterlønnen, ikke får mulighed for at gå på efterløn, kan få pengene udbetalt kontant eller overføre pengene til en anden pensionsordning.

"En kvinde, der var 44 år nytårsaften og som har betalt til efterløn siden 1999 får ikke mulighed for at gå på efterløn. Derfor skal hun have hele bidraget tilbage. Hvis hun vælger at få pengene kontant i 2012, får hun godt 40.000 kroner i hånden," sagde K-formand Lars Barfoed ved pressemød­et, hvor forslaget blev fremlagt.

Har indbetalt 60.000 kr. siden 1999
Siden 1999 har personer, der har ønsket at være en del af efterlønsordningen, indbetalt et beløb i størrelsesorden 5000 kr. om året til deres A-kasse.

Det betyder, at en person, der i alle årene har indbetalt, ved udgangen af 2010 havde indbetalt cirka 60.000 kroner i nutidskroner.

Afgift på 33,5 procent ved kontant udbetaling
Hvis man vælger at få udbetalt pengene kontant, skal man betale en afgift på 33,5 procent. Det svarer til dét skattefradrag, man har fået, mens man har indbetalt til efterlønsordningen.

Vælger man at overføre pengene til en anden pensionsordning, får man et tillæg, der sikrer den samme værdi efter skat, som det er tilfældet, hvis man vælger at få pengene udbetalt kontant.

Tillægget er 39 procent ved overførsel til en pensionsordning, som har en løbende udbetaling, mens tillægget er 11 procent, hvis der er tale om en kapitalpension.

For personer med mindre end fem år på efterløn
Samtidig har personer, der kun får mulighed for at være mindre end 5 år på efterløn, i nogle tilfælde pengene tilbage.

Det afhænger - ifølge Lars Barfoed - hvor meget man har betalt indtil nu, og hvor lang en eventuel periode på efterløn bliver.