Muslimsk komiker frygter arabiske reaktioner

16x9

Den muslimske stand-up'er Omar Marzouk flytter til London efter at profetsagen er kørt af sporet

Den muslimske standup-komiker Omar Marzouk føler sine muligheder for at arbejde i Danmark begrænset, efter at sagen om profettegningerne er kørt af sporet.

Nu flytter han til London, hvor der er 'højere til loftet'.

Det fortalte han i et interview med Tina Nikolaisen i Go' morgen Danmark:

Du lever jo af at ytre dig. Føler du, at din ytringsfrihed er blevet påvirket af sagen om profettegningerne?

Ja, altså på den måde, at jeg nok skal tænke mig om, hvad jeg siger, for ikke at bidrage til at folk kommer mere brænde på bålet. At der er visse ting, jeg nok ikke ville sige til et arabisk medie f.eks. af frygt for, at det kunne folk misforstå.

Jeg ved du har udeladt noget materiale fra nogle af de ting, du tidligere har sagt. Hvad er det for nogle ting, du ikke føler, du kan sige længere?

Jeg havde en gammel bid om, hvordan dyr har flere rettigheder i Danmark, end jeg har. At der ikke er muslimske gravpladser, mens hunde og katte har deres egne, og at jeg skulle tage navneforandring til 'Floffy', hvis jeg ville begraves herhjemme. Og den bid ville jeg nok ikke lave over for arabere i øjeblikket.

Og omvendt har jeg en bid om en fiktiv telefonsamtale med Osama bin Laden, om at jeg udsøgte terrormål i Danmark, fordi der er ikke er nogen høje bygninger - hvad kunne man så finde på at bombe i stedet for - men dén bid ville jeg nok heller ikke lave i dag.

Men du har før lavet jokes om terror. Du har faktisk haft et helt show, der hedder 'Krig, terror og andre sjove ting'. Du har ikke tidligere ladet dig begrænse. Hvor skal denne sag nu begrænse dig?

Lige nu synes jeg at fronterne bliver trukket meget op. Jeg synes det er folk ude på fløjene, der ytrer sig, og de leder jo bare efter argumentation, og så tror jeg det er en god ide at tænke sig om.

Omar Marzouk, jeg ved at du er på vej til at flytte til London, og du mener faktisk at briterne er lidt mere large og at der måske er lidt mere plads til standup. Flygter du fra Danmark?

Nej jeg flygter ikke på den måde - det gider jeg ikke gøre igen - jeg vil bare gerne over og prøve at optræde på et andet sprog og i en international konkurrence.

Men hvad er forskellen?

Man er lidt mere vant til muslimer, vil jeg sige. Der er lidt flere moderate muslimer - hvis jeg må bruge det ord - som ligesom er i medierne, er i parlamentet. Der er ikke helt den samme 'dem-og-os-tænkning'.