"Det er alle kristnes pligt at forsage nissen"

VIDEO: Nordjysk præst forsvarer, at han klyngede nisse op i galge

Hvem havde troet, at nisser skulle blive centrum for en debat om afgudsdyrkning og ondskab her midt i den snedækkede og fredelige julemåned?

Det er ikke desto mindre tilfældet i den nordjyske badeby Løkken, hvor ufreden har sænket sig over byen, efter at den lokale frikirkepræst har klynget en nissedukke op i en galge uden for kirken.

"Det kan godt ske, at der er nogen, der føler sig skræmt, men der er et alvorligt budskab. Dét er, at nisser historisk set og kirkeligt set er en dæmon, og jeg synes, at det er skræmmende, at børn i dag bliver udsat for nisser i hele den danske jul, uden at der er nogen der advarer om det og siger, at det kan få følger," siger frikirkepræst Jon Knudsen til TV 2|NYHEDERNE.

Nissen er ikke stjålet, den er lånt
Han deltog i aftenens 19-nyheder i en debat mod Martin Svendsen, der har begået selvtægt og fjernet den opklyngede nisse fra galgen.

"Jeg har ikke stjålet Jons nisse. Jeg har lånt den, som jeg også fortalte hans kone tidligere i dag. Så han får den igen efter jul," siger Martin Svendsen.

Han begrunder sin handling med, at en nisse i en galge er med til at skræmme befolkningen og især børnene i byen.

Præst Jon Knudsen føler sig på sikker grund, når han langer ud efter nisser og danskernes glæde for nisser.

"Det er noget, der historisk set er bevist, at nisser er en husånd, at nisser er en husdæmon," siger han til TV 2|NYHEDERNE. Han understreger dog, at det ikke er selve figuren nissen, han er ude efter, men dét, den repræsenterer.

"At sindene er kommet så meget i kog, er et udtryk for den åndelige virkelighed bag selve figuren nissen, som den onde ånd er i. Den onde ånd vil gerne tilbedes ved en figur," forklarer Jon Knudsen.

Nissen har det godt
Han havde en opfordring til Martin Svendsen, der altså har "lånt" nissen julen ud.

"Det er alle kristnes pligt at forsage nissen, og derfor er det også vigtigt, at du får skaffet dig af med den her nisse. Du må ikke gemme den derhjemme. Den skal destrueres," lyder formaningen.

Det afviser Martin Svendsen. Tværtimod. Den har det godt.

"Jeg kan sige til børnene, at den sidder oppe på loftet lige nu og får sig en skål risengrød og har fået varme fødder igen, og den er glad. Og når julen er ovre igen, Jon, så får du din nisse igen, og det er en glad nisse," forsikrer han.