Færre børn bliver smittet med hiv af mor

Det går betydeligt fremad med at forhindre, at gravide smitter deres børn med hiv. Det skyldes især en ny medicinpakke.

Succes med en ny medicinpakke rettet mod hiv-smittede gravide er en af årsagerne til, at flere kvinder undgår at overføre smitten til deres barn. Det viser en ny rapport fra Unicef, der netop er blevet offentliggjort.

I lav- og mellemindkomstlande er antallet af hiv-smittede gravide, der får medicin for at undgå at smitte fra mor til barn, steget fra 15 til 53 procent fra 2005 til 2009. Og det er betydelige fremskridt, siger Steen M. Andersen, der er generalsekretær i Unicef Danmark.

- Det går heldigvis den rigtige vej. Det er ikke, fordi vi skal forfalde til jubelglæde, for det er stadig et enormt og stort problem. Men i de seneste fem-seks år er der sket en imponerende stigning i antallet af børn og gravide kvinder, som har adgang til medicin, siger Steen M. Andersen.

Når en gravid kvinde har adgang til den rigtige medicin, er der kun to procent risiko for, at hun smitter sit barn.

Unicef har inden for de seneste par år testet en ny medicinpakke rettet til mor og barn i forskellige afrikanske lande. Medicinpakken består af fire typer medicin samt en hiv-test, der kan konkludere, om man er smittet.

Den har haft en stor gavnlig effekt, og Unicef har nu planer om at køre medicinpakken ud i langt større stil, fortæller Steen M. Andersen.

- Vi har medicinen og distributionsnettet, og nu har vi erfaring med, hvor meget det kan nedsætte risikoen, hvis kvinderne og børnene har adgang til medicin. Vi har vores nye mor-barn-pakke, som virkelig kan accelerere denne her udvikling, siger han.

Også i de afrikanske lande syd for Sahara, hvor aids-problemerne er allerværst, er der fremskridt at spore. Rapporten viser, at andelen af 15-24-årige, der bliver smittet med hiv i 22 nøglelande syd for Sahara, er faldet med 25 procent i perioden 2001 til 2009.

/ritzau/