"Må finde et sted hvor vi bliver accepteret"

16x9

I går fremlagde VKO et pointsystem, hvor man på forskellige punkter opnår point for eksempelvis, hvor god man er til sprog, hvor veluddannet man er og om man har et job.

Anders Krog og hans kone Xenia Malubay Krog er en af de mange par, der har indset, at de måske må tage konsekvensen af det nye pointsystem.

Historien om danske Anders Krog og filippinske Xenia Malubay Krog begynder for 10 år siden, hvor de møder hinanden på Filippinerne.

Han er uddannet civil ingeniør og arbejder ved Mærsk Olie og Gas, og hun er uddannet fysioterapeut, som er et af de erhverv, der står på positivlisten i det nye pointsystem.

Tre år efter flytter de sammen i Danmark, og i dag bor de i Hjerting ved Esbjerg med deres to børn Sebastian og Alexander. Men selv om familien egentlig gerne vil blive boende - Xenia Krog arbejder som fysioterapeut på et ældrecenter og har bestået danskprøven med 10 og 11-taller - kan de nye krav til familiesammenføring få den konsekvens at de må forlade landet.

"Det kan ikke forklares, hvordan det er konstant at gå rundt med en følelse af at man ikke er velkommen og accepteret. For os ser jeg en fremtid, hvor vi forlader Danmark bare for at blive fri for systemet og finde et sted hvor vi begge er accepteret," siger Anders Krog.

To børn er bevis på vores kærlighed
Og familien Krog fra Hjerting er ikke de eneste der kan mærke VKOs nye pointsystem.

Også May-Britt Grundahl Hansen, der er kæreste med en 28-årig amerikansk mand kan risikerer at pointsystemet kommer til at få betydning for hende, hendes kæreste, deres første barn og deres andet - endnu ufødte barn.

"Vi har levet et liv frem og tilbage mellem USA, Danmark og Mexico i tre et halvt år. Det er umuligt at starte et liv på denne måde. Det er umuligt at slappe af og nyde hinanden, når man ikke ved, hvor man er i morgen," siger May-Britt Grundahl Hansen og forklarer hvordan hendes amerikanske kæreste både har uddannelse, erhvervserfaring taler flydende engelsk og er over 24.

"Vi burde kunne klare pointene, men vi er ikke gift, og vi kan altså ifølge dem (VKO, red) ikke bevise vores samliv. Det er helt grotesk, at to børn ikke er bevis nok på, at vi elsker hinanden og har et samliv og ønsker fred til at starte en normal hverdag," siger May-britt Grundahl Hansen.