Penge til steriliserede på vej

Socialminister Benedikte Kiær (K) er kommet i mindretal i sagen om erstat­ning til de danske ofre for tvangsste­rilisation. Dermed er en længe ventet æresoprejsning på vej til bl.a. den 80-årige Karoline Olsen, som søndag stod frem i B.T. og fortalte om skam­men ved at leve som tvangssteriliseret.

11.000 danskere blev i årene 1929-67 steriliseret - adskillige af dem med tvang. Socialminister Benedikte Kiær har afvist at yde ofrene erstatning, som man har gjort det i blandt andet Sverige, men nu er ministeren kommet i mindretal.

"Jeg forventer, at ministeren lynhurtigt kan regne ud, at der har samlet sig et flertal uden om hende. Vi bliver nødt til at finde en løsning og et erstatningsbeløb til ofrene," siger Dansk Folkepartis handicapordfører, Tina Pedersen, til B.T.

Minister: "Jeg lytter gerne til flertallet"
Foruden Dansk Folkeparti mener Socialdemokraterne og SF, at de tvangssteriliserede har krav på en undskyldning og en endnu ukendt erstatningssum.

På den baggrund siger Benedikte Kiær nu:

"Hvis et flertal i Folketinget ønsker en ændring af den linje, som den socialdemokratiske regering lagde i 1997, lytter jeg gerne til deres forslag."