Karoline blev tvangssteriliseret

Danske læger steriliserede i årene 1929-1967 omkring 11.000 unge danske­re - en lang række af dem med tvang, skriver Berlingske Tidende.

Som den første nogensinde står 80-åri­ge Karoline Olsen i dag åbent frem og fortæller om det voldsomme overgreb, myndighederne udsatte hende for.

I 1948 blev hun offer for den tvangs­lov, som gjorde det muligt for den dan­ske stat at internere folk på ånds­svageanstalter og først lukke dem ud igen, når de accepterede at blive steriliseret.

Ofrene blev typisk anset for at være småt begavede, "sinker" eller åndssvage i forskellig grad.

"Jeg kan ikke forstå det i mine tanker"
Holdningen var, at især de dårligt begavede kvinder ikke måtte få børn, da det ville degenerere befolkningen.

"Jeg er så klog nu, og jeg kan ikke forstå det i mine tanker, at de kunne ødelægge et frisk menneske," siger Karoline Olsen til TV 2 | NYHEDERNE.

Karoline Olsen blev allerede som seksårig diagnosticeret som "lettere åndssvag" og den 30. september 1948 blev hun tvangssteriliseret.

"Så spurgte jeg, hvad de havde gjort. "Ja, det ved du vil. Du ved vel, at du ikke får lov til at få børn." Nej, det ved jeg ikke noget om, jeg har ikke underskrevet nogen papirer," siger hun.

Karoline Olsen er vred på den danske stat og kræver erstatning, men det får hun ikke, hvis det står til socialminister Benedikte Kiær (K).

Hun afviser over for TV 2 | NYHEDERNE at give de tvangssteriliserede danskere erstatning eller en undskyldning.

S-minister fortaler for eugenik
Den negative eugenik eller arvehygiejne var blandt andet den tidligere statsminister Karl Kristian Steincke (S) fortaler for.

Han var minister i flere omgange, herunder justitsminister og socialminister, og han anbefalede blandt andet i sin bog fra 1920 "Fremtidens Forsørgelsesvæsen" en diskussion af tvangssterilisation.