Noma-chef havde opvasker på maven

16x9
Noma - verdens bedste Foto:

Den danske restaurant Noma blev i aftes hyldet som verdens bedste restaurant ifølge den samlede vurdering fra 806 kokke, restauratører, madskribenter og gastronomiske eksperter i det anerkendte London Restaurant Magazine.

Ved prisoverrækkelsen i London modtog chefkok René Redzepi forståeligt nok det meste af hyldesten, men han og resten af Noma-holdet fremhævede alligevel en helt anden medarbejder; nemlig restaurantens mangeårige ghanesiske opvasker Ali, der ikke kunne få britisk visum og dermed gik glip af hæder og ære.

I stedet havde Noma-holdet fået lavet t-shirts med et billede af opvaskeren påtrykt. Det må være en holdindsats at drive en verdensklasserestaurant.

København nyder godt af Noma
Men det er ikke kun Ali og Noma, der nyder godt af kåringen. Også hos Wonderful Copenhagen bliver der klappet lykkeligt i hænderne over restaurantens opsigtvækkende kåring.

"Kendskabet til København vil klart blive større efter Nomas placering, og flere og flere madinteresserede vil valfarte til hovedstaden. Vi vil nu i højere grad promovere København som Nordens gastronomihovedstad," siger kommunikationschef for turismeorganisationen Anéh Christina Hajdu.

Ifølge Anéh Christina Hajdu vil historien om Noma hurtigt sprede sig til internationale, anerkendte gastronomiblade, og det vil afføde endnu mere interesse om København.

"Allerede nu oplever vi, at vi bliver kontaktet af flere og flere internationale journalister, der ønsker at se på Noma. Der er næsten ingen, der kommer forbi Danmark, som ikke også lige skal høre om københavnsk gastronomi. Og det vil helt sikkert accelerere," siger hun.

Stil dig i kø - og gør det nu
Kun to år efter Noma åbnede i 2003, fik restauranten sin første af i dag to Michelinstjerner, og siden er det kun gået fremad.

Hvis man har fået blod på tanden og vil sætte tænderne i Nomas nu verdenskendte mad, må man nok væbne sig med tålmodighed.

"Jeg skulle selv have spist der for et år siden, men det blev aflyst, fordi der var mere end tre ugers ventetid. Nu bliver vi nok nødt til at vente flere år, inden der bliver et bord ledigt," erkender Anéh Christina Hajdu.